Новоизградените туристически бази и атракциони по Въча и Цанков камък

...
Новоизградените туристически бази и атракциони по Въча и Цанков камък
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Атракционите по Въча с пречиствателни...

Новоизградените туристически бази и атракциони по Въча и Цанков камък ще би трябвало да имат лична пречиствателна станция, в случай че бъде осъществена каскадата Доспат - Въча. В противоположен случай те ще бъдат затваряни. Това стана ясно през вчерашния ден по време на Регионалния съвет за развиване на Южен-централен регион, който се организира в Пловдив.

" Ако си обезпечат нужното равнище на филтриране, няма да има проблем. Високото равнище на филтриране би трябвало да е съобразено с по-долните равнища на водохващането, тъй като водата ще се употребява за питейни потребности ", посочи инж. Митко Стойчев от регионална администрация Пловдив. Това значи, че капиталовите ползи няма да бъдат наранени при съблюдаване на условията за качество на водата.

По думите на регионалния шеф Здравко Димитров планът би трябвало да бъде осъществен, тъй като водата в града непрестанно утежнява качествата си, а водните ресурси понижават. Той акцентира още, че Пловдив пие вода от сондажни кладенци. " Това е огромен проблем за града ни. Спомняте си през 2005 година при наводненията, че две сонди излязоха от строя. Ако отново се случи, това значи да останем от 2 до 5 дни без вода. Нека сондите да останат, само че като опция ", добави Димитров.

По думите на инж. Митко Стойчев пък твърдата вода, която използваме, амортизирала домакинските уреди. Така животът на пералнята да вземем за пример се скъсявал с до 5 години. " Освен това водното тяло е с привършен динамичен запас. Забелязва се изсъхване на влажните зони - острова и региона на Гребната база. Не бива да чакаме момента, в който неналичието на вода ще се яви спирачка на стопанската система ", изясни инж. Стойчев.

Дългочаканият план за водоснабдяването на Пловдив и още шест общини с вода от Въча е на половина по-евтин по отношение на 10 години по-рано. Докато себестойността му тогава е щяла да бъде 300 млн. лева, то в този момент прогнозите са инвестицията да излезе 150 млн. лева Има определен реализатор, който да извърши прединвестиционното изследване. Той обаче не може да започва активност, тъй като компанията, която бе класирана на второ място, апелира избора пред Комисия за защита на конкуренцията. Очаква се през идващите седмици комисията да се произнесе по проблема.

По думите на инж. Стойчев до 15 месеца ще има нови прединвестиционни решения. " Дължината на тръбопровода ще бъде редуцирана. Водовземането ще бъде повдигнато с 30 метра, което ще понижи трасето с 3 километра. Диаметърът на тръбите също ще бъде понижен. До момента в региона на Кричим диаметърът им е 1800 мм поради денивелацията. Това обаче е стопански неизгодно. Въпреки по-малкия очакван диаметър проводимостта на тръбопровода ще бъде по-висока ", добави инж. Стойчев. Стана ясно още, че 17-километрово трасе, което ще минава през Пловдив, ще подава 70% от общата вода.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР