Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание днес,

...
Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание днес,
Коментари Харесай

Първи звънец за 49-то Народно събрание

Новоизбраното 49-о Народно заседание ще организира първото си съвещание през днешния ден, 12 април, от 10.00 часа.

Както при предходния 48-и парламент, по този начин и през днешния ден, съвещанието ще бъде намерено от най-възрастния присъстващ депутат, както повелява Конституцията на Република България. В 49-то Народно заседание това още веднъж е Вежди Рашидов , което поражда въпроса ще остане ли той за непрекъснато на шефския стол?

Припомняме, че в първият ден народните представители би трябвало да гласоподават кой да бъде ръководител на Народното събрание , само че този избор се оказа прекомерно сложен за депутатите в предходното Народно заседание. Три дни тъга, битка и спор лиши на партийните представители да изберат кой да води съвещанията им в пленарна зала. 
 Пламен Киров: Мнозинството – Мисията невъзможна 7
Пламен Киров: Мнозинството – Мисията невъзможна 7

Художествена самоинициатива би бил още един спор за парламентарен началник на 49-то Народно събрание

В последна сметка се стигна до компромисното решение Вежди Рашидов да остане на поста. И точно тук се завърта упованието за първата конспирация в Народното събрание, както и догатките дали към този избор няма да се оформи и болшинство. със 139 гласа " за " от ГЕРБ/СДС, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ". По-късно като се изключи партията на Стефан Янев видяхме една зародила се хартиена коалиция сред другите три политически сили, която действаше през по-голямата част от живота на 48-ия парламент.

За ръководител на 49-ото Народно събрание водачът на партия ГЕРБ, че партията му ще предложи Росен Желязков, който и през октомври 2022 година към номинацията си за началник на предходния парламент - Петър Петров, а  кандидат.

Следва да напомним и разпределението на :

• ГЕРБ/СДС - 69

• ПП/ДБ - 64

• " Възраждане " - 37

• Движение за права и свободи - 36

• Българска социалистическа партия - 23

• " ИТН " - 11
 На 12 април започва 49-ото Народно заседание
На 12 април започва 49-ото Народно заседание

Президентът подписа указа

Колко време ще отнеме на новият парламент да избере началник на Народното събрание и дали този избор се е улеснил във времето, следва да разберем.

След разкриване на съвещанието от Рашидов като най-възрастен депутат другата стъпка, която депутатите ще извървят, е полагането на клетва:

" Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се ".

След това народните представители ще подпишат клетвени листове . По традиция в пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз (ЕС).

Представителите на партиите и обединенията в 49-то Народно заседание ще създадат изказвания, след което идва сюблимният миг да бъде определен ръководителят на Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР