Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен одобри

...
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен одобри
Коментари Харесай

Румънката Адина Валеан е новият еврокомисар по транспорта

Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен утвърди румънския евродепутат Адина Валеан за позицията на еврокомисар по превоза в екипа си, заяви Румъния Инсайдер.


Новото държавно управление на Румъния изпрати две оферти за еврокомисар, а точно евродепутатите Зигфрид Мурешан и Адина Валеан, съобщи министър председателят Людовик Орбан през днешния ден.

„ И двамата претенденти организираха изявленията с определения ръководител и се показаха чудесно. Председателят на Европейската комисия реши, че Адина Валеан ще поеме портфолиото по превоза “, съобщи представител на Европейска комисия.

„ Валеан е умел евродепутат, който към този момент оглавява Комисия ENVI и сега е ръководител на Комисия ITRE. В кариерата си тя е натрупала опит по тематики, свързани с портфолиото Транспорт. Тя беше докладчик по Механизма за свързване на Европа, който поддържа инфраструктура в региона на превоза, енергетиката и цифровите услуги “, изясни служителят на Европейска комисия.

51-годишната Адина Валеан е брачна половинка на някогашния водач на либералите Крин Антонеску. Тя стана член на Европейския парламент през ноември 2007 година, откакто Румъния се причисли към Европейския съюз. Преди това тя беше народен представител в Народното събрание на Румъния (2004-2007).

Валеан е един от най-влиятелните румънски евродепутати. В момента тя е ръководител на Комисията за индустрия, проучвания и енергетика на Европейския парламент (ITRE). Преди това тя беше заместител ръководител на Европейския парламент (юли 2014 година до януари 2017 г.) и ръководител на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните. Тя е четвърта в класацията на най-влиятелните евродепутати Vote Watch EU, направена през април тази година.

Адина Валеан приключва Математическия факултет на Букурещкия университет през 1990 година и работи като преподавател по математика от 1990 година до 1997 година Тя се причислява към Националната демократична партия (НЛП) през 1999 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР