"Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен никога

...
"Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен никога
Коментари Харесай

Интересна новина, свързана с отминалата среща на Борисов и шефката на ЕК СНИМКИ

"Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в никакъв случай не би поискала отстраняването на техническото съоръжение на публицисти ". Това съобщи представителят на Еврокомисията Мина Андреева в отговор на въпрос на АЕЖ-България за демонтираните микрофони по време на взаимна конференция на българския министър председател Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен в Министерски съвет по време на формалната й аудиенция в София на 30 август.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Демонтирането на микрофоните за брифинга провокира опасения, че правото на публицистите да извършват професионалното си обвързване да задават въпроси, е било съзнателно лимитирано.

Борисов направи интимно самопризнания за Урсула фон дер Лайен СНИМКИ


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

В отговора до АЕЖ, Андреева разяснява, че срещата с публицисти у нас е минала в същия формат, както и предходните визити на към момента невстъпилия в служба ръководител на Европейска комисия във Франция, Италия и Испания.

Шефката на Европейска комисия: Бойко, за мен е значимо... ВИДЕО

Тя е била с къси изказвания без въпроси и отговори. От Европейска комисия изясняват това с лимитираното време по време на визитите и обстоятелството, че към момента няма публично взети решения по отношение на състава на новата Комисия .

При установяване на екипа той ще бъде показан при цялостна бистрота в залата за медии на Комисията и ще има време за всички въпроси, които публицистите имат, съобщи представителят на Европейска комисия.

По думите й фон дер Лайен "твърдо застава зад свободата на медиите и правото на публицистите да упражняват правото си на свободно изложение ".

След като в обществените мрежи бяха оповестени фотоси от демонтираните микрофони за изказванията, от пресслужбата на Министерския съвет обявиха в петък, че форматът на изказванията е координиран сред екипите на премиера и на новоизбрания ръководител на Европейска комисия.
 Снимка 440709
Снимка: Facebook
Служителите на премиера Бойко Борисов обясниха демонтираните микрофони като вземане предвид "изцяло с предлагането на своите посетители - преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изказванията, без въпроси от медиите ".

"При провеждането на брифинги и конференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се плануват единствено изказвания и формалните лица упорстват категорично да няма въпроси, микрофоните се демонтират , тъй като не могат да бъдат изключени поради разстройства в останалата част на озвучителната система ", оповестиха тогава от Министерски съвет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР