Новоизбраният наместник-председател ще ръководи БПЦ до избора на нов патриарх,

...
Новоизбраният наместник-председател ще ръководи БПЦ до избора на нов патриарх,
Коментари Харесай

Врачанският митрополит Григорий бе избран за наместник-председател на Светия синод

Новоизбраният наместник-председател ще управлява БПЦ до избора на нов патриарх, което би трябвало да се случи в границите на идващите четири месеца. Григорий ще извършва и отговорностите на Софийски митрополит. 

Киприан разяснява и решението на пловдивския митрополит Николай да не бъде поставян измежду претендентите за нов глава на Българската православна черква. " Решението на Николай е дефинитивно ", сподели той.  

8 от 13 митрополити може да бъдат определени за наследници на Негово Светейшество Неофит . Според Устава на БПЦ те би трябвало да са навършили 50 години и да са били митрополити най-малко 5 години. Пловдивският митрополит Николай съобщи, че не желае и няма да одобри да бъде включван като претендент за патриаршеския трон. Светият Синод одобри молбата му. Според Нова тв се чакат и още " отводи ".

Старозагорският митрополит и представител на Св. Синод на БПЦ Киприан преди дни към този момент заяви, че първо ще бъде определен Сливенски митрополит, а по-късно - патриарх.

Кой е врачанският митрополит Григорий?

Митрополит Григорий (Красимир Маринов Цветков) е роден на 19.09.1970 година в Ботевград. Средното си обучение придобива в Природоматематическата гимназия в града.

През 1995 година приключва двугодишния успореден курс на Съюз на демократичните сили " Св. Йоан Рилски " в София.

Приема отшелнически постриг на 17.11.1996 година в Хаджидимовския манастир " Св. Георги " от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На идващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през идната година - за йеромонах.

Възведен е в архимандритско достолепие на 21.12.1998 година

През 1999 година се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет " Каподистрия ".

От 01.11.2007 година е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

По решение на Св. Синод на 29.10.2010 година е хиротонисан за свещеник с купата Браницки в Троянската ставропигиална св. обител " Успение Богородично " и избран за втори викарен свещеник на Софийския митрополит.

По решение на Св. Синод от 08.02.2011 година е назначен за свещеник на Троянския манастир.

По решение на Св. Синод от 30.04.2014 година е освободен от длъжността свещеник на Троянската ставропигиална св. обител " Успение Богородично " и от 01.05.2014 година е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 5 март 2017 година епархийските гласоподаватели от Врачанска епархия го издигат за претендент за Врачански митрополит.

На 12 март 2017 година след провеждането на канонически избор в Синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил " в София Св. Синод на БПЦ-БП с цялостно единогласие го избира и утвърждава за Врачански митрополит.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР