Новогодишните тържества обхванаха целия свят, давайки началото на 2023 г.

...
Новогодишните тържества обхванаха целия свят, давайки началото на 2023 г.
Коментари Харесай

Новогодишните празненства се завърнаха с повече надежда за мир

Новогодишните тържества обгърнаха целия свят, давайки началото на 2023 година с назад преброяване и фойерверки – и отбелязвайки края на една година, донесла война в Европа, нова глава в английската монархия и световни терзания за инфлацията, споделя Associated Press.   Новата година стартира в дребната нация Кирибати в централната част на Тихия океан, по-късно мина през Русия и Нова Зеландия, преди да се насочи по-дълбоко, часова зона след часова зона, през Азия и Европа и към Америка.   На емблематичния и подгизнал от свирепия дъжд Таймс Скуеър в Ню Йорк светеща геодезична сфера с диаметър 3,6 метра и тегло съвсем шест тона, чиято повърхнина бе направена от близо 2700 кристала, се спусна от високия си връх на 111-метровия небостъргач.
I AM LIT!????????✨ In position and ready for my big moment. Watch me drop tonight at https://t.co/WjgXHxt2AS#BallDroppic.twitter.com/km4Fo4Syqh
— Times Square Ball (@timessquareball) December 31, 2022 Огромни тълпи отброяваха секундите до 2023 година с кулминационна точка от крясъци, конфети, и пулсиращи светлини. На този декор мъж с мачете атакува трима служители на реда покрай тържеството, оповестява AP, удряйки двама от тях в главите, преди да бъде прострелян в рамото на към осем пресечки от Таймс Скуеър, тъкмо отвън зоната с висока степен на сигурност. Двамата служители на реда са приети в болница, единият със строшен череп, а другият с тежка рана, само че се чака да се възстановят. Очаква се 19-годишният обвинен също да се възвърне.  По целия свят, най-малко за един ден, мислите бяха съсредоточени върху неуловимите благоприятни условия за мир, до момента в който съветските офанзиви против Украйна продължиха и в новогодишната нощ, добавя AP.    В среднощ улиците на столицата Киев бяха пусти. Единственият церемониален знак пристигна от локалните поданици, които викаха от балконите си „ Честита Нова година! “ и " Слава на Украйна! " И единствено половин час след началото на 2023 година сирените за въздушна офанзива в столицата на Украйна бяха последвани от звука на детонации.  Зеленски: Победата няма да бъде реализира с знамение, а посредством работа и с човещина   В новогодишното си послание украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че чака през 2023 година Украйна да победи във войната с Русия. По думите му успеха няма да бъде реализира с знамение, а посредством работа и с " човещина ".   " Днес има единствено едно предпочитание. И то ще се сбъдне не посредством знамение, а посредством нашата работа, нашата битка, взаимопомощ и човещина ", съобщи Зеленски, облечен в обичайното си от началото на войната зелено облекло.   Обръщението беше направено навън, като Зеленски беше обкръжен от цялостен мрак в Киев, където хиляди хора са без ток поради разрушенията на цивилна инфраструктура, породена от съветските въздушни удари през последните два месеца.   
We don't know for sure what new 2023 will bring us. I want to wish all of us one thing – victory. And that's the main thing.

Glory to Ukraine!
Happy New Year!
????????????????????????https://t.co/pLrrh1MN8A
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 31, 2022Макрон: Разчитайте на Франция и разчитайте на Европа   В Париж хиляди честваха на Шанз Елизе, до момента в който френският президент Еманюел Макрон даде обещание да продължи поддръжката си за Украйна в телевизионно новогодишно послание. „ През идната година ще бъдем непроменяемо до вас “, сподели Макрон. „ Ще ви оказваме помощ до успеха и ще бъдем дружно, с цел да изградим обективен и дълготраен мир. Разчитайте на Франция и разчитайте на Европа ”, сподели Макрон.   В Лондон повече от 100 000 души се събраха край река Темза, с цел да следят зрелищно шоу с фойерверки към голямото виенско колело, известно като Лондонското око. Шоуто включваше светлинни изображения на кралица Елизабет II и Чарлз III, витаещи в небето в символ на респект към най-дълго управлявалия английски монарх, който умря през септември, и наследника на короната.
London pays tribute to Her Majesty Queen Elizabeth II. We honour her memory and celebrate her legacy.

As we look ahead to 2023, we wish King Charles every success. God Save The King. #londonfireworks???? pic.twitter.com/7hejX3lnN7
— Sadiq Khan (@SadiqKhan) January 1, 2023 Най-населеният град в Турция, Истанбул, посрещна 2023 година с улични празненства и фойерверки.  В католическата черква " Свети Антоний " десетки християни се помолиха за новата година и уважиха кончината на папа Бенедикт XVI. Ватиканът разгласи, че Бенедикт е умрял в събота на 95 години.   В Австралия повече от 1 милион души се събраха по крайбрежието на Сидни за многомилионно празненство, отдадено на тематиките за разнообразието и приобщаването. Повече от 7000 фойерверки бяха изстреляни от моста на пристанището в Сидни и още 2000 от близката Опера. В Оукланд, Нова Зеландия, големи тълпи честваха под Sky Tower.   Китайците чакаха 2023 година внимателно, откакто скорошното облекчение на пандемичните ограничавания отприщи вируса, само че също по този начин дадоха знак за връщане към естествения живот.    Reuters споделя за хиляди хора с защитни маски, събрали се в центъра на китайския град Ухан. След настъпването на среднощ доста от празнуващите пуснаха балони в небето, както повелява традицията в централния китайски град, където преди три години стартира пандемията. Жителите на Шанхай пък, където през последната година също бе натрапен нескончаем локдаун, се събраха на историческия крайбрежен бул. " Бунд ". 

Заради терзанията от Covid, едни от най-шумно празнуващите народи, не престават да бъдат внимателни. Плажът Копакабана в Рио де Жанейро посрещна дребна навалица от няколко хиляди за малко празненство с фойерверки, а няколко бразилски града анулираха празненствата тази година заради опасения от ковид. Преди пандемията новогодишният празник в бразилската столица нормално привличаше повече от 2 милиона души на Копакабана.  Румен Радев: Спасението не е на дъното на чашите. Успехът не е шанс в баницата   У нас в обичайното си новогодишно послание президентът Румен Радев заключи миналата 2022 година като наситена с рецесии и провокации, сложила на тестване стопанската система на страната и способността на политиците да реализират единодушие.   Основните акценти в речта на президента са войната на Русия в Украйна, енергийната рецесия, наводненията в региона на Карлово, акциите по намирането на 12-годишния Александър от Перник, напъните за бежанците от Украйна. По думите му по тези тематики обществото посочило съпричастност и единство.   „ В днешната тържествена нощ дано не забравяме, че спасението не е на дъното на чашите. Успехът не е шанс в баницата. Бъдещето е в задружните ни старания, в виновната позиция на всеки от нас при всеки житейски и политически избор “, сподели президентът.   „ Няма непостижими цели там, където гражданската сила е вложена не за избавление поединично, а за възхода на цялата нация. Където всеки може да се гордее, че е част от общия триумф. Благодаря на всички, които през миналата година се бореха за една по-добра България “, съобщи още той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР