Ново заболяване, причинено от , е открито при морски птици,

...
Ново заболяване, причинено от , е открито при морски птици,
Коментари Харесай

Нова болест, причинена от пластмаса, е открита при морските птици


Ново заболяване, породено от, е намерено при морски птици, оповестяват учени от Природонаучния музей в Лондон.

Птиците, за които е разпознато болестта, наречено пластикоза, имат белези по храносмилателния тракт от усвояване на боклуци. Новото изследване е оповестено в Journal of Hazardous Materials.

Учените акцентират, че това е първият случай на фиброза, породена от пластмаса.

Замърсяването с става необятно публикувано. Установено е, че младите птици имат болестта и се счита, че са яли храна, нечиста с пластмаса.

Учените считат, че колкото повече пластмаса е погълнала една птица, толкоз повече белези има в храносмилателния тракт. Заболяването може да докара до последователно разрушение на тубуларните жлези. Загубата на тези жлези може да накара птиците да станат по-уязвими към инфекции и паразити, а това ще повлияе на способността им да смилат храната и да усвояват някои витамини.

Изследователите нарекоха фиброзната болест пластиза. Те откриха, че когато птиците гълтам дребни части пластмаса, това възпалява храносмилателния им тракт. С течение на времето и с непрекъснатото инфектиране се получават белези и обезобразяване на тъканите, което визира храносмилането, растежа и оцеляването на птиците.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР