Ново разследване на Антикорупционния фонд осветява незаконен строеж на майката

...
Ново разследване на Антикорупционния фонд осветява незаконен строеж на майката
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд погна майката на Делян Добрев

Ново следствие на " Антикорупционния фонд " осветява противозаконен градеж на майката на депутата от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев. Експертите разкриват редица нарушавания на администрацията на Община Брацигово, които будят съмнения за особено отношение от прокуратурата и съда.

През септември 2023 година Златка Добрева стартира интензивно строителство в общински парцел в местността " Атолука " край Родопското село Равногор. Това се случва, макар че визата за планиране е оповестена за оскъдна от Върховния административен съд (ВАС) няколко месеца по-рано, а разрешението за градеж, издадено въз основа на нищожната виза, и към днешна дата не е влезнало в действие, защото е обект на провесен юридически спор. " От правна позиция, въпросът е явен: строителната активност е противозаконна и Община Брацигово е следвало да вземе нужните ограничения и да я приключи, " споделя Даниела Пенева, юридически специалист в АКФ.

Общината нехае

В продължение на години, обаче, общината освен не подхваща никакви ограничения, а даже неколкократно подценява предписанията от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик. В резултат, през днешния ден в курортната околност има съвсем приключена двуетажна вила, издигната в нарушаване на законодателството.

Специалното отношение към Златка Добрева не се изчерпва единствено с отхвърли за прекъсване на противозаконното строителство.

В края на ноември 2019 година, Добрева придобива дървен павилион със застроена повърхност от 30 кв. м. в местността " Атолука ". През октомври 2020 година, кметът на Община Брацигово издава акт за частна общинска благосъстоятелност за имота, както и виза за планиране. Няколко дни след издаване на визата дървеният павилион е опустошен. Въпреки това, два месеца по-късно общината учредява на Добрева право на продължение и надстрояване на несъществуващия павилион.

" Липсата на виза за планиране за ново строителство значи, че е опорочена още първата стъпка от законовата процедура по разрешаване на строителството, " сподели Пенева.

Нарушенията не престават

Внесеният от Златка Добрева капиталов план не е координиран и утвърден от общинската администрация по надлежния ред.

Въпреки неналичието на годна виза и на утвърден капиталов план, на 22.12.2020 година общината издава позволение за градеж.

Нa 15-ти януари 2021 година строителната площадка е открита, макар почналите правосъдни процедури за обжалване на визата и разрешението за градеж.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР