Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за

...
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за
Коментари Харесай

Хроничната болка се определя и от емоциите

Ново изследване открива, че страстите могат да бъдат повода за продължителната хронична болежка при някои хора. Емоционалното положение на мозъка може да изясни повода, заради която разнообразни лица реагират по друг метод на сходни пострадвания. Някои се възвръщат изцяло, до момента в който други остават с непрекъсната болежка.

Сканиране на мозъка на участниците в изследването, демонстрира за първи път, по какъв начин хроничната болежка се появява като резултат от прочувствената реакция при пострадване.

" Самата контузия не е задоволителна, с цел да изясни продължаващата болежка. Болката е обвързвана с контузията, комбинирана със положението на мозъка.'', изяснява Ваня Апкариан, професор от Северозападния университет в Чикаго, Съединени американски щати. „ Колкото по-емоционално реагира мозъкът на първичната контузия, толкоз по-вероятно е, че болката ще продължи и след излекуване ”.

За изследването са изследвани 40 доброволци, които изпитвали умерена болежка в резултат на контузия. Всички те четири пъти за една година били подложени на сканиране на основния мозък, което било съпоставено с чувството за болежка. След година 21 от пациентите се чувствали изцяло здрави. 19 траяли да изпитват хронична болежка в кръста. При тях учените намерили неизмеримо тясна връзка сред префронталния кортекс на основния мозък, отговарящ за страстите, и нуклеус акумбенс, прилежащото ядро, което е част от така наречен център на удоволствията.

Според резултатите от сканирането при тези 19 пациенти двете области на мозъка работили взаимно. По това, какъв брой тясно си взаимодействат префронталната мозъчна кора и прилежащото ядро, учените с акуратност до 85% могат да предскажат дали острата болежка ще премине в хронична или не. Това демонстрира, че прочувствена реакция на мозъка при пострадване е от решаващо значение.

Ваня Апкариан споделя също, че тези проучвания могат да оказват помощ да се разбере връзката сред развиването на хроничната болежка и склонността на индивида към нездравословни привички, за които дава отговор нуклеус акумбенс, центърът на удоволствието. Ученият счита, че механизмът на пораждане на хроничната болежка е подобен с този, който провокира нездравословните привички у индивида. /Пауза Moreto.net
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР