Ново проучване установява, че България е сред страните с най-малко

...
Ново проучване установява, че България е сред страните с най-малко
Коментари Харесай

България е сред страните с най-малко разводи в Европа


Ново изследване открива, че България е измежду страните с минимум разводи в Европа през последните двадесет години, с коефициент от 20 % на разтрогнатите бракове през първите 15 години от сключването им. С минимум разводи и преди нас в тази група е Румъния (14%), следвана от Италия, Полша и Словакия. С най-вече разводи е Швеция (36%), следвана от Финландия и Латвия.
PictureНива на разводите в България през първите 15 години, по отношение на годината на подписване на брака: 1990, 2002 и 2012;
​​Проучването на британската организация "Marriage Foundation " демонстрира, че равнищата на разводите през първите пет години от брака са намалели доста в цяла Европа. Изследването е на база данните на Евростат за броя на разводите, съгласно продължителността на брака през първите 15 години.
Процентът на разводите у нас през първите 5 години от брака е 6.5% и не се е трансформирал от 1990 година насам. Леко нарастване от 2 % се вижда при разводите до 10-та година от брака, при подписаните през 2007 година бракове (14%), по отношение на тези подписани през 1990-та (12%).

По брой подписани бракове на глава от популацията през 2017 година България е малко под междинното ниво, по отношение на останалите страни от Европейския съюз, с 4 брака на 1000 души по отношение на 4.3 на 1000 души приблизително за целия Европейски Съюз.

Данните на Националния статистически институт у нас демонстрират, че броят на разводите у нас се е задържал, без особена смяна, през последните две десетилетия. През 2018г., сходно на 2000 година, броят им е 10 596.

Най-много двойки у нас се развеждат във възрастовата група от 40 до 49 години. Това съставлява 38 % от разводите през 2018г. След тях следват разводите в групата сред 30 и 39 годишните - 27 %. На трето място се подреждат двойките на възраст сред 50 и 59 години - 21 %.
PictureНива на разводите по дълготрайност и година на подписване в България, изт. Marriage Foundation
За да се понижи броят на разводите у нас, двойките следва да поставят повече старания, изключително сред 40 и 49 годишна възраст, когато степента на разводи е най-голяма, поучават експерти.

С цел предварителна защита на разводите и поощряване на двойките да поддържат близостта между тях, за девета поредна година в България ще се организира Международната Седмица на брака. Инициативата се отбелязва годишно в над 25 страни по света от 7 до 14 февруари. През последните години известни персони, експерти в областта на фамилното здраве, представители на неправителствения бранш и институциите, църквите от трите клона на християнството, бизнесмени и стотици двойки се включиха в Седмицата на брака. От старта на самодейността у нас броят на подписаните бракове е повишен с 35 %.

Здравите бракове носят голяма изгода за съпрузите и децата. Те основават атмосфера на сигурност и непоклатимост, дружно с доста наслада и занимателни моменти. Изследванията на обществената просвета, през последните 30 години, демонстрират, че мъжете и дамите, които са сключили брак и не престават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, любуват се на по-добро здраве и са по-удовлетворени от живота.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР