Ново проучване потвърждава, че рисковете от излагането на вечни химикали

...
Ново проучване потвърждава, че рисковете от излагането на вечни химикали
Коментари Харесай

Излагането на вечни химикали по време на бременността е свързано с повишен риск от затлъстяване при децата

Ново изследване удостоверява, че рисковете от излагането на " безконечни химикали " стартират още преди раждането, което може да сътвори предпоставки за бъдещи здравословни проблеми на децата, написа Medical Xpress.

Излагането на пер- и полифлуороалкилни субстанции (PFAS) по време на бременността е обвързвано с малко по-високи показатели на телесна маса и нараснал риск от затлъстяване при децата, сочи ново изследване, оповестено в Environmental Health Perspectives и ръководено от откриватели от университета Браун.

Въпреки че тази връзка е била предполагана в предходни проучвания, данните не са били безапелационни. Новото изследване включва доста по-широк набор от данни с проучвателен обекти в цялата страна, споделя водещият създател Юн " Джейми " Лиу, постдокторант по епидемиология в Училището по публично здраве към Университета Браун.

Резултатите са въз основа на осем изследвани групи в разнообразни региони на Съединени американски щати, с разнообразни демографски характерности, сподели Лиу. Това прави резултатите от проучването по-подходящи за резюме във връзка с цялото население,  посочи той.

Изследването е анализирало данни, събирани в продължение на две десетилетия, за 1391 деца на възраст от две до пет години и за техните майки от щатите Калифорния, Илинойс, Масачузетс, Колорадо, Ню Хемпшър, Джорджия и Ню Йорк.

Пер- и полифлуороалкилни субстанции се употребяват в някои типове водоустойчив текстил, в артикули за персонална хигиена, в противопожарна пяна, в опаковки на храни, в медицински артикули и голям брой домашен артикули. Смята се, че са извънредно дълготрайни и се счита, че ще са устойчиви в околната среда в продължение на хиляди години, заради което са известни и като " безконечни химикали ".

Изследването е оповестено в Environmental Health Perspectives.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР