Ново проучване показва притеснителни данни за спад на раждаемостта във

...
Ново проучване показва притеснителни данни за спад на раждаемостта във
Коментари Харесай

Притеснителен доклад: Спад на раждаемостта във всички страни

Ново изследване демонстрира притеснителни данни за спад на раждаемостта във всички страни, който ще продължи до края на века, съобщи Си Ен Ен. Това ще докара до дълбока демографска рецесия по целия свят.

Коефициентът на плодовитост демонстрира междинния брой деца, които една жена би могла да роди през живота си. В международен мащаб този брой е намалял от 4,84 през 1950 година до 2,23 през 2021 година и ще продължи да спада до 1,59 до 2100 година Това демонстрират данни от новото изследване, което е оповестено в научното списание Lancet.  

Защо обаче нацията ни понижава?

Според проучването 46% от страните са имали коефициент на плодовитост под равнището на заменяне до 2021 година Този брой ще нарасне до 97% до 2100 година, което значи, че популацията на съвсем всички страни в света ще понижава до края на века.

„ Има доста аргументи за тази смяна, в това число по-големи благоприятни условия за дамите в региона на образованието и заетостта и по-добър достъп до контрацепция и услуги за репродуктивно здраве “, изяснява доктор Кристофър Мъри, създател на проучването. 

Семейният модел с едно дете става преобладаващ в страната

За да поддържат постоянен брой на популацията, страните се нуждаят от коефициент на плодовитост от 2,1 деца на жена. Когато коефициентът на плодовитост спадне под равнището на заменяне, популацията стартира да понижава.

Прогнозите от проучването демонстрират, че 155 от 204 страни и територии в света (76%) ще имат раждаемост под равнищата на заменяне на популацията до 2050 година

Разпределение по страни

Въпреки упования спад на равнищата на раждаемост по целия свят темпото ще бъде неравномерно, демонстрират данни от проучването.

Най-малко деца са се родили в Кърджали, Смолян и Габрово

Очаква се над три четвърти от живите раждания да бъдат съсредоточени в страни с ниски и междинни приходи на популацията до края на века, като над половината ще бъдат в Субсахарска Африка.

Така ще се сътвори „ демографско разделяне “ в света, където страните с високи приходи ще бъдат изправени пред застаряване на популацията и липса на работна мощ. Според откривателите това ще се отрази и на националното здравно обезпечаване, стратегиите за обществено обезпечаване и инфраструктурата на опазването на здравето.

Най-многолюдната страна в света е изправена пред демографска рецесия

Авторите на проучването преглеждат и политиките за поощряване на раждаемостта като държавни дотации за развъждането на деца, по-удължено майчинство или бащинство, както и другите типове данъчни облекчения.

За страдание откриват, че те не биха трансформирали предстоящите прогнози за демографска рецесия. Според тях ефектът от тези политики може да усили коефициента на раждаемост едвам с 0,2 деца на жена.

„ Има действителна опасност в това, че някои държавни управления се пробват да притиснат дамите да имат повече деца. Много е елементарно да се премине от поощряване на раждаемостта към малко по-принудителни дейности “, предизвестява доктор Мъри.

Ниската раждаемост, COVID-19, младежката безработица и още доста фактори способстват за това

Въпреки притеснителните данни от проучването някои откриватели обръщат внимание и на изгодите от страшните прогнози.

„ Намаляващото население слага огромни стопански и публични провокации, само че има и изгоди за околната среда “, споделя доктор Мбуру, академик от СЗО.

Според проучването намаляващото население може да понижи въглеродните излъчвания и да реши проблемите с изчерпаемите международни запаси.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР