Ново проучване на Лигата срещу поругаването (ЛСП/ Anti-Defamation League) установи,

...
Ново проучване на Лигата срещу поругаването (ЛСП/ Anti-Defamation League) установи,
Коментари Харесай

Всеки четвърти европеец не харесва евреите

Ново изследване на Лигата против поругаването (ЛСП/ Anti-Defamation League) откри, че почти един от всеки четирима поданици на европейските страни, интервюирани за изследването през 2023 година, таи антисемитски настройки, заяви в. " Джерузалем пост ".

В Източна Европа се следи забележителен спад в индикаторите на показателя на антисемитизма в Украйна (от 46% на 29%), Полша (от 48% на 35%), Унгария (от 42% на 37%) и Русия (от 31% на 26%). Въпреки това общите антисемитски настройки остават по-високи в Източна Европа в съпоставяне със Западна Европа, като в Унгария и Полша те се споделят от един на всеки трима респонденти.

Европейското изследване на ЛСП е последната част от The ADL Global 100: An Index of Antisemitism. Проведено за първи път през 2014 година, то е най-обширното изследване на антисемитските настройки в международен мащаб, провеждано в миналото, като обгръща 102 страни и територии.

Тези статистически данни са трагични, тъй като демонстрират, че макар постигнатия прочут прогрес в намаляването на антисемитските настройки в някои страни,

антисемитизмът остава надълбоко затвърден проблем в цяла Европа.

Фактът, че всеки четвърти гражданин на изследваните европейски страни е с антисемитски настройки, е тревожна статистика, която акцентира нуждата от продължение на напъните за битка с антисемитизма, отбелязва " Джерузалем пост ".

Новото изследване откри, че някои от най-упоритите антиеврейски настройки остават надълбоко вкоренени в 10 европейски страни. Анкетата установи също, че един от всеки трима респонденти в шест западноевропейски страни счита, че евреите са по-лоялни към Израел, в сравнение с към родните си страни.

В Испания един на всеки четирима души е податлив да има вяра в типичен антисемитски стандарти -

изключително в пропитите от ненавист вярвания за евреите и парите и за евреите, които управляват държавното управление.

В сходство с предходни изследвания, измежду шестте страни в Западна Европа, включени в изследването, Испания остава с най-високо равнище на антисемитски настройки - 26% от популацията таи обширни антисемитски убеждения, следвана от Белгия (24%), Франция (17%), Германия (12%) и Англия (10%). Нидерландия записва най-ниския резултат от 10-те страни, включени в показателя на антисемитизма, като единствено 6% от интервюираните имат антисемитски възгледи.

Антисемитските настройки са по-силно застъпени в Източна Европа

В Източна Европа антисемитските настройки са още по-силно застъпени. Въпреки скромния спад във всяка от четирите изследвани страни, към момента има високи равнища на антисемитски убеждения в Унгария (37%), Полша (35%) и Русия (26%).

Най-големият спад в настройките на ненавист против евреите е регистриран в Украйна, където антисемитските настройки са спаднали от рекордно високите 46% през 2019 година до 29% през 2023 година, което може би се дължи частично на известността на президента евреин Володимир Зеленски, чийто рейтинг се е повишил фрапантно през последните няколко години в отговор на дейностите му на фона на съветските военни офанзиви, показва " Джерузалем пост ".

" Драматичното (намаляване) на антисемитските настройки в Украйна наподобява е обвързвано с известността на президента Зеленски - водач, който е горделив евреин и обществено приказва за своето завещание ", разяснява в изказване Джонатан Грийнблат, основен изпълнителен шеф и народен шеф на ЛСП. " Въпреки че резултатите от изследването не дават отговор директно на въпросите за причинно-следствената връзка, няма подозрение, че съществуването на президент евреин, който е възхваляван за отговора си на съветската експанзия, наподобява е повлияло на усещанията за евреите измежду елементарните украински жители ", заключи той.

Други съществени констатации от изследването European Global 100 Survey са:

- Русия и Испания оглавиха листата на страните с най-многобройно население, вярващо в типичен антисемитски тропи. В Русия близо 30 милиона души от 115-милионното възрастно население са последователи на типичен антисемитски убеждения. В Испания 10 милиона души от 39 милиона пълнолетни поданици имат антисемитски убеждения.

- В Западна Европа двойната преданост е най-разпространеният антисемитски стандарт, като огромна част от популацията има вяра, че евреите са по-лоялни към Израел, в сравнение с към личната си страна. Повече от половината испанци (56%) считат, че това изказване е " евентуално правилно ", както и 46% в Белгия, 38% в Нидерландия, 37% във Франция и 34% във Англия.

- В Източна Европа стандартът за двойната преданост е още по-разпространен - 62% в Полша, 48% в Унгария, 38% в Украйна и 36% в Русия.

- Информираността за Холокоста е съвсем универсална в цяла Европа,

само че отричането на Холокоста е доста по-често срещано в Източна Европа.

В Унгария и Украйна 19% от интервюираните са съгласни с изказванието, че " Холокостът е мит и не се е случил ", или настояват, че броят на починалите евреи е " мощно пресилен ".

В Русия и Полша отричащите Холокоста са надлежно 17% и 15%. Германия и Нидерландия са на най-ниско равнище във връзка с отричането на Холокоста - надлежно 5 и 4 %.

- Дори в страните, в които антисемитизмът е на ниско равнище, вярата във нездравословните стандарти за евреите към момента е тревожно висока. В Нидерландия, която има най-нисък показател от 6%, 18% от интервюираните са съгласни, че " евреите имат прекомерно огромна власт в света на бизнеса ", а 38% считат, че " евреите са по-лоялни към Израел, в сравнение с към тази страна ". Същото важи и за Франция, където 28% настояват, че евреите имат прекомерно огромна власт в бизнеса, а 37% имат вяра в двойствената преданост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР