Ново протестно движение излиза днес по улиците на Париж, за

...
Ново протестно движение излиза днес по улиците на Париж, за
Коментари Харесай

Червени шалове срещу жълти жилетки: демонстранти от ново движение излизат по улиците на Париж

Ново протестно придвижване излиза през днешния ден по улиците на Париж, с цел да се опълчи на насилието, с което са съпроводени демонстрациите на жълтите жилетки.
 Санитарка ще води евролистата на  Около 84 000  Десети митинг на жълтите жилетки, 80 000 служители на реда по улиците на Франция
Хиляди стачкуващи, известни като foulards rouges (или червени шалове), ще маршируват по улиците на френската столица през днешния ден, с цел да призоват да се постави завършек на насилието на митингите на жълтите жилетки, написа RFI. Полицията се приготвя за реакция при конфликти сред представители на двете протестни придвижвания.

Demain, 14h Place de Nation à Paris. Mobilisez pour faire stopper ces violences.
Rejoignez nous à la #MarcheRépublicainedesLibertés pic.twitter.com/kYmvf8sTOM
— Les Foulards Rouges Officiel (@FoulardsRougesO) January 26, 2019
Разтревожени от фотоси на хора, нападнати от протестиращи жълти жилетки по време на първите им демонстрации през ноември 2018 година Джон Кристоф Вернер решил да предприеме нещо. На 26 ноември основал от вкъщи си в департамента Воклюз, Югоизточна Франция, страница във Facebook.

Днес Червените шалове на Франция има над 21 хиляди почитатели, повече от които одобряват, че жълтите жилетки пречат на нормалния ежедневен живот. 

" Хората са изтощени от блокади по пътищата. Това е неприятно за бизнеса, а от време на време стопира и децата от учебно заведение ", изяснява представител на червените шалове Алекс Брун пред RFI.

Блокирането на пътища е нормална процедура на жълтите жилетки. 10 души бяха убити от началото на демонстрациите им, множеството от които при произшествия на или покрай блокирани пътища.

Червените шалове е придвижване на аполитични жители, твърди Брун.

То бързо се популяризира в страната и пусна корени в Бордо, Бретан, Лион и доста други дребни градове във Франция. Ръководството му обаче се раздели.

Лоронт Сюлие се разгласи за представител на отделила се група от Червените шалове и при започване на януари събра последователи посредством Facebook, които да се включат в марш в поддръжка на президента Еманюел Макрон, чиято оставка желаят жълтите жилетки.

Това предизвика гнева на жълтите жилетки и някои от червените шалове осъдиха Сюлие поради поддръжката му за Макрон. Членове на държавното управление на Макрон обаче побързаха да приветстват фракцията на Сюлие за проведения марш в поддръжка на Френската република. Главният от тях беше министърът на образованието Жан-Мишел Бланке, който на 16 януари съобщи пред Народното събрание: " Има потребност да се покаже, че националният дух е жив " във връзка алените шалове.

Заради опасенията за вероятни конфликти сред червени шалове и жълти жилетки членове на ръководещата партия, учредена от Макрон, La République En Marche! (REM) обявиха, че няма да се включат в неделния марш.

Десетки хиляди души са декларирали присъединяване в него, само че създателите на движението Червени шалове призовават почитателите си да не се включват.

" Смятаме, че дебатът, иницииран от президента Макрон, е най-хубавият метод да разгадаем проблемите, провокирани от жълтите жилетки, а не борбата с тях на улицата ", споделя Брун.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР