Ново повратно проучване, ръководено от учени от австралийския университет Къртин,

...
Ново повратно проучване, ръководено от учени от австралийския университет Къртин,
Коментари Харесай

Ново проучване идентифицира потенциалната причина за Алцхаймер

Ново повратно изследване, ръководено от учени от австралийския университет Къртин, открива евентуалния извършител на заболяването на Алцхаймер. Постижението е доста и би могло да докара до основаването на нови благоприятни условия за предварителна защита и лекуване на това рисково и смъртоносно заболяване.

Изследването е оповестено в влиятелното издание . То е основано на опити с мишки и е ръководено от  проучването проф. Джон Мано – началник на Изследователския институт по здравни нововъведения към Къртин (CHRI). Според него най-вероятната причина за - най-разпространената форма на деменция в световен мащаб - е проникването на частици, пренасящи мазнини и транспортиращи токсични протеини, от кръвта в мозъка.

„ Макар и към този момент да знаехме, че една от отличителните характерности на хората, живеещи с заболяването на Алцхаймер, е прогресивното струпване на отлагания от токсичните протеини бета-амилоиди в мозъка, откривателите нямаха визия от кое място идват тези амилоиди, нито за какво се отсрочват в мозъка “, споделя проф. Мамо.

„ Нашето изследване демонстрира, че тези токсични находища от протеини, които се образуват в мозъка на хората, живеещи с Алцхаймер, най-вероятно проникват в мозъка от частиците, пренасящи мазнини в кръвта, наречени липопротеини. Тази „ пътека от кръвта към мозъка “ е значима, защото в случай че можем да управляваме равнищата на липопротеин-амилоидите в кръвта и да попречим на приключването им в мозъка, ще можем да създадем и евентуално нови лекувания за предотвратяването на заболяването на Алцхаймер и забавянето на загубата на паметта. “

Сегашното изследване надгражда предходно проучване, удостоено с премия, което демонстрира, че бета-амилоидите се образуват отвън мозъка с липопротеини. Екипът на проф. Мамо тества тази повратна „ пътека от кръвта към мозъка “, като основава генетично модифицирани мишки, чийто черен дроб може да създава само човешки амилоиди, които образуват липопротеини.

„ Както и предполагахме, проучването сподели, че лабораторните мишки, произвеждащи липопротеин-амилоиди в черния дроб, страдат от инфектиране на мозъка, ускорена гибел на мозъчни кафези и загуба наизуст “, споделя проф. Мамо.

„ Въпреки че са нужни още изследвания, тези открития демонстрират, че остатъкът от въпросните находища на токсични протеини в кръвта биха могли да се адресират с смяна в хранителния режим на хранене,  както и благодарение на някои медикаменти, предопределени особено за липопротеиновия амилоид и надлежно – да понижат риска или да забавят развиването от заболяването на Алцхаймер “.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР