Ново огнище на африканска чума по свинете пламна в Русенско.

...
Ново огнище на африканска чума по свинете пламна в Русенско.
Коментари Харесай

Чумата по свинете обхвана нови ферми в Русенско

Ново огнище на африканска чума по свинете пламна в Русенско. Засегната е индустриална плантация в село Голямо Враново, където се отглеждат 30 000 животни. Това е третата огромна свинеферма в региона, изумена от болестта. Междувременно се приготвя новият терен, в който ще бъдат загробени евтаназираните животни от свинекомплекса в Бръшлен. Дотук се стигна след митинг на производители на фуражи, етерични масла и птици, чиито бази са покрай в началото определения терен, който се оказа и вододайна зона.

Голямо Враново, Сливо Поле

Днес пробите за африканска чума по свинете от свинекомплекса в Голямо Враново се оказаха позитивни. Хората тук недоумяват по какъв начин може да се е случило това, защото има драконовски ограничения за сигурност. Всички коли, които влизат и излизат се дезинфекцират. На специфичен антисептичен режим са и чиновниците на свинекомплекса.

Свинекомплекъст " Голямо Враново " попада в 10-километровата зона за наблюдаване, открита поради болестта в свинекомплекса в Бръшлен.

Продължава изкопаването на рова, където ще бъдат загробени прасетата от Бръшлен. Той беше изместен на място, което не е вододайна зона и към него няма ниви. Той е с ширина 7 метра и дълбочина - пет. Дължината му може да стигне до 150 метра.

Областният шеф е нараснал бедственото състояние в Русе до 21 август.

Междувременно министърът на защитата Красимир Каракачанов съобщи във Велико Търново през днешния ден, че армията е подготвена да оказва помощ. Военната полиция може да се включи в защитата на колите, които ще извозват умъртвените животни, в случай че такава помощ бъде поискана.

Големите месопреработватели в района също показаха терзание, че неналичието на задоволително месо ще наложи импорт от чужбина, което пък ще докара до повишаване на колбасите.
  ​Гърция ускори контрола на вноса на свинско месо от България ​Гърция ускори контрола на вноса на свинско месо от България
Гърция е засилила контрола по границата с България за импорт на артикули от свинско месо. Пътуващите към южната ни съседка ще бъдат проверявани да не вн...

Засегнатият трети свинекомплекс в Голяямо Вранова е със затворен индустриален цикъл, а в него се отглеждат към 30 000 животни. От регионалната дирекция по сигурност на храните са безапелационни, че и тези животни ще бъдат евтанизирани.
Д-р Георги Дяков - шеф на регионалната дирекция по сигурност на храните: При позитивна проба изпълнителният шеф издава заповед и започваме дейностите, каквито са планувани и каквито сега изпълняваме. Проф. Георги Георгиев, шеф на Център за оценка на риска по хранителната верига: По-добре по-бързо да се отървем от там, където има доста вирус, да го сложим, да го каптираме подземен, с цел да можем да очистим комплекса и да можем, да стартират дезинфекционните ограничения.
Теренът в Бръшлен, за загробване на животните, който в началото избра експертната комисия, беше заменен, защото се оказа, че е в непосредствена непосредственост до вододайна зона, индустриални хранилища и птицеферма.
Иван Андреев, зърнопроизводител: В тия 30 метра влизат 12 метра водоносен пясък с трошляк. В Сливо поле съвсем всяка къща има домакински бунар и си полива.
За ограничение на разпространяването на болестта е належащо фрапантно понижаване на популацията на дивите прасета в рисковите и застрашените региони.
Доц. доктор Янко Иванов, зам.-министър на земеделието: Ние за огромно страдание не можахме да достигнем плановия годишен обстрел, камо ли да ги понижим още повече. Това натовари епизоотичната конюнктура в допълнение и ние берем плодовете на това в този момент.
Движението на дивите прасета от Румъния беше лимитирано със 133-километрова ограда по сухопътната ни граница от Силистра до Дуранкулак, която се поддържа от горските инспектори.
Огнян Савянов - шеф на РДГ - Русе: От доста време не сме виждали прекосяване на дивеч, просто от самите дири, които следят нашите инспектори.
Още по-голяма рецесия плануват земеделските стопани в района. Според тях казусът ще се трансферира и в зърнопроизводство, защото няма да могат да си продадат продукцията.
Александър Димитров, уредник произвеждане в кооперация село Бръшлен: Нашите терзания са големи и те са тъкмо по тази причина, че нашата продукция е създадена в площи, които се намират в тая зона и да се окаже в един миг продукция с по-ниско качество и продукция с нереална пазарна цена.
До неделя се чака да излязат и резултатите от взетите проби на животните от другия огромен свинекомплекс в района - в Юделник.
 Започват незабавни дейности против чумата по свинете във Варненско Започват незабавни дейности против чумата по свинете във Варненско
Във Варненско взимат превантивни ограничения. Всички свине, отглеждани в 3-километровата зона към огромните свинекомплекси да бъдат непринудено унищожени...
Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР