Ново мащабно проучване върху имунитета, който създават ваксините на Пфайзер“

...
Ново мащабно проучване върху имунитета, който създават ваксините на Пфайзер“
Коментари Харесай

Ваксините на Пфайзер и Модерна може да осигурят имунитет с години

 Ново огромно изследване върху имунитета, който основават имунизациите на " Пфайзер “ и " Модерна “ сочи, че той може да е дълготраен, в случай че не и до живот, написа " Ню Йорк таймс “.

Този имунитет важи и за всички разновидности на ковид, познати до този миг.

Новите открития прибавят още доказателства, че множеството хора, имунизирани с иРНК ваксини, няма да имат потребност от спомагателни дози за поддържане на имунитета. Единствената незнайна големина е дали вирусът ще мутира още повече от в този момент и то по подобен метод, че да може да заобикаля този имунитет изцяло.

Ваксинираните пациенти, които преди този момент са преболедували ковид, евентуално няма да имат потребност от бустерна доза до края на живота си, защото комбинацията от двата типа имунитет – натурален и от ваксина – носи дълготрайна отбрана.

Екипът, който стои зад новото изследване открива, че имунните кафези, които дават отговор за разпознаването на вируса, остават в човешкия костен мозък най-малко осем месеца след инфекцията. В друго изследване е открито, че тези кафези узряват и заякват в продължение на най-малко една година след прекарана зараза.

След прекарана зараза или имунизация, в тялото ни се образуват профилирани структури, които се намират в лимфните възли. Тяхната единствена задача е да образоват имунните В кафези да разпознават разнородни генетични секвенции на вируса.

Колкото по-голям диапазон имат за упражнение тези кафези, толкоз по-вероятно е те да работят против всички последващи разновидности на ковид.

Новото изследване разкрива, че В клетките, сходно на самия ковид, също еволюират по този начин, че да станат по-ефективни в битката с него.

При преболедуване сходни центрове за В кафези се образуват в белите дробове на пациентите, до момента в който след имунизация – те се образуват в лимфните възли под мишниците, което разрешава елементарно добиване на материал за изследването.

В опита са взели участие 41 души, от които осем са били ваксинирани след преболедуване. От тези доброволци, медиците извлекли лимфни кафези на третата, четвъртата, петата, седмата и 15-тата седмица след слагането на първата доза ваксина.

При проучване на тези имунни кафези учените открили, че процесите в тях не са спрели, нито са намалели, което е извънредно окуражаващо. При елементарна имунизация, не с иРНК ваксина, сходна работа на имунните кафези в лимфните възли е с дълготрайност четири-шест седмици, до момента в който при иРНК имунизацията тя продължава да е дейна месеци наред.

На доктрина, този имунитет може да се окаже безконечен, стига вирусът да спре да мутира по метод, който заобикаля отбраната ни.

Проучването беше оповестено в " Нейчър " и бе посрещнато с неспокойствие в научните среди, защото за първи път се прави толкоз обстоен и непоколебим разбор на човешкия имунитет след имунизация
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР