Ново изследване открива, че често срещаните изкуствени подсладители могат да

...
Ново изследване открива, че често срещаните изкуствени подсладители могат да
Коментари Харесай

Потенциалните опасности, които крият подсладителите

Ново проучване открива, че постоянно срещаните изкуствени подсладители могат да разболеят другояче здравословните бактерии в стомашно-чревния тракт и да ги принудят да го нападат стомашно-чревната стена. Това от своя страна може евентуално да докара до съществени здравословни проблеми.

Проучването, оповестено в International Journal of Molecular Sciences , е първото, което демонстрира патогенните резултати на някои от най-често употребяваните изкуствени подсладители – захарин, сукралоза и аспартам – върху два вида бактерии в стомашно-чревния тракт: E.coli (Ешехерия коли) и E. Faecalis (Ентерококус фекалис).

Предишни изследвания демонстрираха, че изкуствените подсладители могат да трансформират броя и вида на бактериите в стомашно-чревния тракт, само че това ново молекулярно изследване, ръководено от учени от университета „ Англия Рускин “, демонстрира, че подсладителите могат и да създадат бактериите патогенни. То открива, че тези патогенни бактерии могат да се прикрепват към Caco-2 (епителните кафези, покриващи сетната на червата), да проникват в тях и да ги убиват.

Известно е, че бактерии като E. Faecalis, които минават през чревната стена, могат да навлязат в кръвоносния поток, да се струпат в лимфните възли, черния дроб и далака и да причинят редица инфекции, в това число септицемия (сериозна зараза на кръвта, обща гнойна зараза без метастази).

Новото изследване открива, че в централизация, равна на две кенчета безалкохолна напитка, всички тези три изкуствени подсладителя могат доста да усилят способността както на E.coli, по този начин и на E. faecalis да се прилепват към чревните кафези Caco-2, и диференциално да усилят образуването на биофилми.

Бактериите, растящи в тези биофилми, са по-малко чувствителни на лечения за антимикробна устойчивост и са по-склонни да отделят отрови и да демонстрират вирулентни фактори - молекули, които могат да провокират разнообразни болести.

Освен това и трите подсладителя карат патогенните бактерии в стомашно-чревния тракт да атакуват клетките Caco-2 (с изключение на захарина, който не въздейства на способността на E.coli да навлиза в тях).

„ Съществуват редица терзания, свързани с потреблението на изкуствени подсладители, като някои изследвания демонстрираха, че подсладителите могат да обиден оня бактериален слой, който поддържа стомашно-чревния тракт – така наречен чревна микробиота “, споделя доктор Хавови Чичджър, старши преподавател по биомедицински науки в университета „ Англия Рускин “.

„ Нашето проучване е първото, което демонстрира, че някои от подсладителите, които се срещат постоянно в храните и напитките – захарин, сукралоза и аспартам – могат да създадат естествените „ здравословни “ чревни бактерии патогенни. Тези патогенни промени се свързват с по-висока групировка на биофилми и по-голяма дарба за прилепване и нахлуване на бактериите в човешките чревни кафези. – споделя още той. – Тези промени могат да накарат нашите лични бактерии да атакуван и увредят червата ни и надлежно – да докара до инфекции, сепсис и мултиорганна непълнота. “

„ Знаем, че несъразмерната консумация на захар е основен фактор в развиването на положения като затлъстяване и диабет. Следователно е значимо да разберем повече за заместването на захарта с подсладители в нашата диета и въздействието, което оказва това върху нашето здраве. “

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР