Ново изследване, направено от специалисти от университета на Сидни, Австралия,

...
Ново изследване, направено от специалисти от университета на Сидни, Австралия,
Коментари Харесай

Склонни ли сме да помагаме на другите? Проучване дава отговор

Ново проучване, направено от експерти от университета на Сидни, Австралия, откри, че хората от разнообразни културни среди споделят обща податливост да оказват помощ на другите в ежедневното си другарство в действително време, заяви Синхуа. 

Публикувано в сп. " Nature Scientific Reports ", проучването проучва просоциалното държание измежду познати и хора, които имат или нямат роднински връзки, в осем култури на пет континента.

За задачите му неговите създатели - интернационален екип от учени, са анализирали видеозаписи, включващи повече от 350 лица от Австралия, Гана, Еквадор, Лаос, Италия, Англия, Полша и Русия. Изследователите са се фокусирали върху тези дребни, необятно публикувани молби, които не костват съвсем нищо, като да вземем за пример подаване на предмети, пренасяне на тежки предмети, помощ при приготвянето на храна. 

Според изследването, някой ще алармира за потребност от подпомагане приблизително един път на всеки 2,3 минути. Когато се търси незабавна помощ, хората се преценяват седем пъти по-често, в сравнение с отхвърлят и шест пъти по-често, в сравнение с пренебрегват.

" Хората разчитат едни на други непрекъснато ", споделя Ник Енфийлд, професор в университета на Сидни и началник на проучването дружно с Джовани Роси от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

" В редките случаи, когато хората отхвърлят, те изясняват за какво. Тази човешка податливост да оказваме помощ на другите, когато е належащо, и да обясняваме по кое време такава помощ не може да бъде оказана, надвишава други културни разлики ", добавя Енфийлд. 

Настоящото проучване обръща внимание единствено на близки и трайни обществени взаимоотношения в дома или живота на село.

Авторите му обаче се надяват, че то може да даде основа за бъдещи проучвания, които да разширят разбора до съдействие в дребен мащаб и други типове подтекст, в това число взаимоотношения сред непознати и в среда като работното място или бизнеса. 

Източник: Елена Христова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР