Ново изледване доказва, че възрастни хора, мъже и пушачи са

...
Ново изледване доказва, че възрастни хора, мъже и пушачи са
Коментари Харесай

Защо мъжете, възрастните и пушачите са по-застрашени от COVID-19

Ново изледване потвърждава, че възрастни хора, мъже и пушачи са по-застрашени от тежко протичане на COVID-19, оповестява уеб сайтът. Въпросът обаче е " за какво? ".
Според цитираното изследване тези групи хора имат повече „ вирални ключове “ за ковид.
 Интубирана поради ковид жена роди крепко бебе Интубирана поради ковид жена роди крепко бебе
Жена е родила, до момента в който е била интубирана поради зараза с ковид в солунска болица, оповестява локалната медия Ekathimerini. Според...
От предходни проучвания към този момент известно, че коронавирусът се нуждае от характерни „ вирални ключове “, с цел да може да инфектира една клетка – точно АСЕ2-рецептор и една протеаза (TMPRSS2 или CTSL). Ако бе още известно кои видове кафези експресират както АСЕ2, по този начин и протеаза, тогава бихме могли да знаем кои тъкмо кафези могат да бъдат инфектирани със SARS-CoV-2.
Учени от Human Cell Atlas Lung Biological Network се заемат с този въпрос. Освен с вируса, интернационалният консорциум се посвещава на събирането и оценката на данни за генната експресия на обособени човешки кафези. Тези данни откривателите употребяват, с цел да изследват повече от 100 записа за генната експресия на обособени кафези от здрави пациенти по отношение на техния въпрос на проучване.
Резултатът потвърждава, че избрани видове кафези на белите дробове, дихателните пътища, само че също и в черния дроб, дебелото черво и очите са богати на генетични „ вирални ключове “ (имат висока експресия на АСЕ2 рецептори и протеази). Клетките от тези органи имат също нужните молекули, които да подкрепят инфекцията със SARS-CoV-2.
Освен това, откривателите откриват, че в клетките на възрастните спрямо тези на младите и при мъжете спрямо дамите са налице повече вирални ключове. Клетките (особено тези на дихателните пътища) на пушачите също имат повече такива ключове от тези на непушачите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР