Новият зам.-кмет на София – Никола Станиславов Лютов, е внук-племенник

...
Новият зам.-кмет на София – Никола Станиславов Лютов, е внук-племенник
Коментари Харесай

Не стана ясно дали зам.-кметът е от номенклатурната фамилия Лютови

Новият зам.-кмет на София – Никола Станиславов Лютов, е внук-племенник на основния прокурор на България по време на Възродителния развой Костадин Николов Лютов (1981-1986), оповестиха през вчерашния ден „ Епицентър “, базирайки се на източници от демократичната общественост. Според информацията младият Лютов е внук на Атанас Лютов, който е брат на прокурор Костадин Лютов, някогашен член на Централен комитет на Българска комунистическа партия и основен прокурор, показал особена свирепост по време за „ Възродителния развой “.

Информацията беше отречена от Столична община с подчертана липса на конкретика.

„ По мотив постъпили въпроси от медии прецизираме, че Никола Лютов - новият зам.-кмет по „ юридически и административен надзор ” не е внук на прокурора от Възродителния развой Костадин Лютов “, се споделяше в известието от екипа на Васил Терзиев, макар че действително информацията в никакъв случай не е била, че е внук, а внук-племенник, т.е част от неговата рода.

„ Всеки път, когато създадем поръчка за битка с корупция, получаваме подправена вест за оборване. Медиите имат основна функционалност в публичния живот - да показват истината след инспекция на обстоятелствата. Благодарим на тези, които го вършат “, разсъждаваха вместо това от общината.

Какво е ясно и какво не е?

Прокурорът НЕ Е ДЯДО на зам.-кмет Никола Лютов. Костадин Николов Лютов е роден на 7 ноември 1927 година и родът му е от Копривщица. Нито може да се удостовери, нито да се отхвърли дали роденият през 1916 година професор Атанас Николов Лютов, зам.-министър на вътрешната търговия по времето на министър Пеко Таков (1962-1971), е негов брат, само че съвпадението на имена и години позволява сходна опция.

Атанас Николов Лютов също сигурно НЕ Е ДЯДО на младия зам.-кмет, само че не е невероятно да е негов прародител – татко на дядо му Георги, или да е имало още братя в фамилията.

За Никола Станиславов Лютов сигурно се знае, че е наследник на квестора на КТБ и БГА „ Балкан “ Станислав Георгиев Лютов, което е видно даже и от архивни фотоси от съда, когато татко и наследник дружно ходеха на делата за занемареност против бащата след източването на КТБ. От имената в фамилията става очевидно, че дядото би трябвало да се споделя Георги Лютов и евентуално е роден някъде сред 1920 и 1940 година. В архивите няма данни за него.

Тъй като наличната информация е косвена и нищожна, а обяснението на Столична община – още повече, е мъчно да се излезе с изрично умозаключение дали сходно на Васил Терзиев, и Никола Лютов е състоятелен правоприемник на остарял комунистически жанр. Бащата на зам.-кмета – синдикът Станислав Лютов обаче има извънредно забавна биография и дълги години беше обект на правосъдно гонене поради дейностите си във връзка с КТБ.

След банковия провал през 90-те, Лютов е квестор на няколко затворени банки и на банкрутиралата БГА „ Балкан ”. Неговата задача е била да се погрижи за активите на унищожената самолетна компания и да откри наематели на хотел „ Плиска “ в София и хотел „ Космос “ в Бургас.

Лютов влезе като квестор в КТБ през 2014 година, откакто Българска народна банка я сложи под специфичен контрол, и дружно с още един квестор се разпореждаха с активите до оповестяването на банката в неплатежоспособност от съда. Впоследствие Софийска градска прокуратура съобщи на съд двамата квестори за умишлена занемареност, довела до вреди за страната в размер на 1.07 милиона лв..

Според прокуратурата Лютов и Костадинчев съзнателно са трансферирали за погашение към Фонда 9 контракта за самостоятелни срочни депозити с привилегирована рента. Това е нарушаване на Закона за гарантиране на влоговете в банките, където е записано, че не се изплащат обезпечените размери на влоговете на лица, на които са били предоставени привилегировани лихви.

През 2015 година тогавашният министър председател Бойко Борисов говореше за доста по тежки вреди: че Лютов и другият квестор непозволено са преправили към 1000 контракта за преференциални депозити, тъй че титулярите им да могат да получат компенсации от 100 хиляди евро, на каквото не са имали право. Борисов пресметна, че от това Фондът за гарантиране на влоговете е ощетен с най-малко 100 млн. евро. В последна сметка Прокуратурата не съумя да отбрани обвиняването и делото катастрофира в съда.

Интересен семеен щрих, обвързван още веднъж с „ Промяната “, е Лора Станиславова Лютова – евентуално сестра на зам.-кмета, чието име изплува измежду листата с десетки назначени на цивилен контракт в Министерски съвет от кабинета на Кирил Петков. Тя е била на служба „ специалист към политическия кабинет на министър-председателя “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР