Новият входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната

...
Новият входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната
Коментари Харесай

Бизнесът и държавата се разбраха за новите такси за газа

Новият входно-изходен модел за такси транспорт и достъп до газопреносната система ще бъде въведен от 1 октомври тази година. Комисията за енергийно и водно контролиране се ангажира да следи и управлява всеки месец приходите на " Булгартрансгаз " и при установени изкривявания и диспропорции, открити с ясни причини, да прегледа опциите за смяна на методиката.

Това оповестиха от Министерството на енергетиката.

Новата тарифна система визира метода на установяване на цените за достъп и транспорт до газопреносната система на страната. В момента потребителите заплащат 19.71 лева за 1000 куб. метра на 100 км, като тази цена не е променяна от 2005 година Новият модел планува да се вкарат обособени цени за другите входно-изходни точки за импорт и експорт на газ по отношение на интервала на закупуване на потенциал – годишен или месечен.

Държавата в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК), които възразиха против таксите, ще се срещат настоящо всяко тримесечие, с цел да разискват отражението на новия модел и възможна нужда от корекции.

За това са се договорили на среща през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителят на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

В диалога са взели участие също заместник-министър Жечо Станков, както и представители на " Булгартрансгаз ", " Булгаргаз " и БЕХ. Това е следващата среща сред страната и бизнеса, която има за цел разискването на новия ценови модел.

" България е последната страна в Европейски Съюз, която към момента не е трансформирала разпоредбите за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е застрашена от санкция, която ще бъде платена от всички ", споделила по време на срещата министър Петкова. По нейните думи е належащо постигането на оптимално уравновесено решение, с цел да се избегне тази вероятност.

" Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, тъй като това хармонизира три значими дати: тогава стартира газовата година, тригодишният регулаторен интервал за " Булгартрансгаз ", както и първата от трите ценови години ", пояснил ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Представителите на бизнеса заявили единодушие с въвеждането на новия ценови модел при непоколебим и транспарантен настоящ надзор от страна на регулатора и регулярни диалози с страната, в случай че са нужни промени в него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР