Новият вътрешен министър Младен Маринов намери оправдание за ширещата се

...
Новият вътрешен министър Младен Маринов намери оправдание за ширещата се
Коментари Харесай

Свободата на словото пречи на МВР в борбата с порното

Новият вътрешен министър Младен Маринов откри опрощение за ширещата се порнография из медиите - на противодействието й пречела свободата на словото.

Очевидно е, че Министерство на вътрешните работи въобще не се интересува от предаванията с порнографско наличие, които преливат от години по кабеларките.

По тозивъпрос министърът дава отговор с писмен отговор на депутата от Българска социалистическа партия Пенчо Милков. Какви дейности подхваща Министерство на вътрешните работи, с цел да се приключи разпространението на нецензурен материали, пита депутатът. Според него сходни материали се популяризират свободно "като част от телевизионни пакети, като печатни издания, популяризират се, излъчват се ".

Той акцентира, че е получавал въпроси от жители какво се прави, с цел да се реши този проблем.

В отговор Маринов декларира, че няма по какъв начин Министерство на вътрешните работи да изземва или стопира сходни материали, в случай че няма правосъдно решение. Той се базира на наредбата от Конституцията, в която е записано, че "печатът и другите средства за всеобща информация са свободни и не подлежат цензурата ".

Диалогът сред народен представител и министър се върти към една наредба от Наказателен кодекс, съгласно която се санкционира всеки, който "създава, излага, показва, излъчва, предлага, продава, дава чартърен или по различен метод популяризира " материали с порнографско наличие.

Според Милков снабдители на медийни услуги и издатели на печатни издания не извършват нормативните изкисвания. "Не е ясно какъв надзор е извършен от органите, призвани да не позволяват осъществяването на тези действия ", написа във въпроса си той.

Министърът обаче дава отговор с конституционния мотив и се впуска в пояснения какво е свършило Министерство на вътрешните работи по линия на битката с детската порнография в интернет. В ГДБОП е основан отдел против детската порнография. Наблюдават се непрекъснато мрежи, които се употребяват за замяна на сходни файлове, обработват се сигнали от обществените мрежи за появили се в интернет такива материали, написа в отговора. "Предприемат се дейности по секване и документиране на активността на лица, занимаващи се с разпространяване на нецензурен материали. През интервала януари-август 2018 година са регистрирани 45 закононарушения. Образувани са 39 досъдебни производства. Проведени са 20 полицейски интервенции. Извършени са над 250 предварителни инспекции по сигнали за разпространяване на материали с детска порнография ", показва Маринов.

Другата прилагана мярка е блокиране на уеб сайтове, в които може да се откри сходно наличие. Това се прави през последните три години. Оттогава Министерство на вътрешните работи работи дружно с Интерпол за "непрекъсната дестилация и блокиране ", написа в отговора на министъра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР