Новият вариант на Омикрон е близо 30 пъти по-заразен от

...
Новият вариант на Омикрон е близо 30 пъти по-заразен от
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Новият вариант на Омикрон е 30 пъти по-заразен, нужни са мерки

Новият вид на Омикрон е близо 30 пъти по-заразен от предходните, нужно по-масово тестване у нас – да се знае кои са горещите точки и да се подхващат профилактични ограничения. Това съобщи пред Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев.

По думите му е проблем това, че с цел да си създадат безвъзмезден PCR, хората би трябвало да преминат през няколко лекари, което от епидемиологична позиция не е рационално.

При повишаването на разпространяването през последните 2 седмици, което е със 130-140 %, се засичат не повече от 1/3 от случаите на заразяване, означи медикът.

По думите му, не е допустимо въз основа на данните от чужбина да се допусна какъв брой рисков ще е новият вид за нас, тъй като в другите страни хората са предпазен с имунизация, у нас ваксинираните са едвам 30%.

От останалите не знаем тъкмо какъв брой са преболедували тъй като нямаме годна по научните критерии статистика, не се разграничава броят на заразяванията от броя на индивидите – някои се заразяват повече от един път.

" Четвъртата доза се предлага за изключително рисковите групи - хората с онкологични, автоимунни болести. Тези, които сега се имунизират, са главно хора, които към този момент са се ваксинирали в предишното и в този момент към този момент си вършат втори бустер. “ – уточни доктор Симидчиев.

В България единствено една трета от популацията има сложени ваксини, две трети са хора без ваксини, някои от които са преболедували ", добави той.

Експертът е безапелационен, че не можем да избираме сред имунизация и носене на маска – двете ограничения имат разнообразни цели и би трябвало да се съчетават.

„ Има медицински консенсус по това “, акцентира доктор Александър Симидчиев.

Той е безапелационен, че в медицинските заведения би трябвало да се носят маски, тъй като там се пресичат поток от хора със признаци и пациенти от уязвими групи, с хронични болести.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР