Новият вариант на коронавируса B.1.1.529, изолиран в средата на ноември

...
Новият вариант на коронавируса B.1.1.529, изолиран в средата на ноември
Коментари Харесай

Според британски изследовател новият щам има ужасен мутационен профил

Новият вид на ковид B.1.1.529, изолиран в средата на ноември в Южна Африка, към този момент е съумял да проникне в Израел и Хонконг, където са закрепени единични случаи на заразяване. Според английския откривател Том Пийкок новият вид има „ в действителност ужасяващ мутационен профил на спайк-протеина („ шипчест “ протеин – б.р.). В същото време специалистът на Световната здравна организация (СЗО) Мария ван Керкхове означи, че плануваната за петък среща на експертите за проучване на новия варинт не трябва да се преглежда като „ сигнал за паника “, защото ставало дума за общоприета процедура, написа ТАСС, представен от настоящо.ком.

еждувременно някои страни към този момент започнаха дейности, които да ги предпазят от сериозна угриженост. По-конкретно Англия реши да приключи полетите до и от ЮАР и още пет африкански страни.

Какви са досега данните за новия вид на ковид и къде е открит за първи път?

• За първи път разновидността B.1.1.529 е нанесен в базата данни на 11 ноември. Първият случай на заразяване е бил регистриран в Ботсвана, по-късно няколко случая са били открити в ЮАР. Няколко дни по-късно случай на заразяване е бил открит в Хонконг при мъж, дошъл от ЮАР.

• По последни данни в ЮАР новият вид на SARS-CoV-2 с обозначението B.1.1.529 е открит у 77 души, в Ботсвана – у четирима. В петък за първи случай на възпаление с новия вид заяви и Израел. Става дума за жител, върнал се от Малави. Израелските експерти учат анализите на още двама души, също завърнали се от чужбина.

Какви са особеностите

• Според Том Пийкок от Лондонския имперски лицей в шипчестия протеин на разновидността B.1.1.529 са открити повече от 30 разновидности и по едно и също време няколко от тях затрудняват откриването на патогена от антителата.

• Според шефа на Института по генетика на Лондонския имперски лицей проф. Франсоа Бало новият вид може да се е образувал в организма на човек с отслабена имунна система (предполагаемо болен от ХИВ, който не е получил нужното лечение). Хроничното протичане на инфекцията, с която имунитетът не е съумял да се оправи, е могло да разреши на вируса в организма на болния да натрупа огромно количество разновидности.

 Според данните от проучвания, извършени в ЮАР, е открито, че новият вид има 50 разновидности. От тях 34 се намират в протеиновите съединения на шиповете, с чиято помощ коронавирусът прониква в човешките кафези. Според шефа на центъра за битка с епидемиите в ЮАР Тулио де Оливейра, „ в действителност става дума за постепенен скок на ковид “. „ Той има цяла поредност от разновидности, които не сме очаквали “, отбелязва вирусологът.

Реакцията на СЗО

• На 26 ноември, петък, техническата група по еволюция на вирусите в СЗО провежда среща със експерти от ЮАР. На срещата щяло да става дума по-конкретно за това, следва ли да се отнесе новият вид към тези, които провокират терзания (VOC), или към разновидностите, предизвикващи интерес (VOI). Керкхове прецизира, че събирането на техническия екип по еволюцията на вирусите не се явява „ сигнал за паника “, а е свързан от това, че е „ налична система “ за дейности в подобен жанр обстановки.

• По думите на специалиста досега са известни по-малко от 100 геномни последователности на този вид, възнамерява се провеждането на проучвания, които „ ще продължат няколко седмици “. Целта на тази работа ще се състои по-конкретно в това да се обясни „ евентуалното влияние на този вариантнапример върху имунизациите “.

• Във връзка с появяването на новия вариант СЗО припомня за нуждата от имунизиране и съблюдаване на хигиеничните правила.

Предпазни ограничения

• Властите на Израел включиха в листата на неразрешените за визити страни ЮАР, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Свазиленд. Гражданите на тези страни не могат да влизат в Израел, а връщащите се оттова израелци ще бъдат изолирани за 7 дни в специфични хотели за карантина, в това число и имунизираните с трета доза. Разглежда се също въпросът за неотложно преустановяване на полетите от тези страни към Израел и назад.

• Властите на Сингапур не разрешиха пътуването, в това число за пренос, на чужденци от Ботсвана, Зимбабве, Лесото, Мозамбик, Намибия, ЮАР, Свазиленд. Гражданите на Сингапур и чужденците с непрекъснато престояване в страната минават наложителна 10-дневна карантина в специфични центрове при връщане от изброените страни.

• Властите на Англия преустановиха полетите с тези страни. Британците, връщащи се оттова, също би трябвало да съблюдават карантина. Правителството на ЮАР назова това решение преждевременно и съобщи желание да се опита да реализира неговата анулация.

• Президентът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в профила си в Twitter в петък, че Европейската комисия има намерение да предложи на Европейски Съюз да спре полетите до и от страни от Южна Африка заради разпространяването на новия вид на ковид.

• Без да дочакат общо решение, няколко страни от Европейски Съюз към този момент оповестиха лични ограничения. Германия от 27 ноември краткотрайно лимитира полетите с ЮАР, самолетните компании ще могат да извършват полети за евакуиране на жители на Германия, намиращи се на територията на ЮАР. Чехия също от 27 ноември не разрешава влизането на жители от трети страни, които през последните 14 дни са се намирали повече от 12 часа в ЮАР, Намибия, Лесото, Свазиленд, Зимбабве, Ботсвана, Мозамбик и Замбия. Решение за прекратяване на полетите със страните от Африка са взели и управляващите на Нидерландия и Франция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР