Новият спектакъл на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис става част от

...
Новият спектакъл на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис става част от
Коментари Харесай

И One Dance порозовя

Новият театър на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис става част от One Dance 2024

Лапис Лазули , копродукция на фестивала One Dance, ще бъде показан на 25 май в Пловдив

Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис , едно от водещите имена на международната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 май. Ласкаридис, прочут с проучванията на глупостта и трансформациите в творчеството си, ще показа най-новата си театрална творба Лапис Лазули по време на 16-отото издание на интернационалния фестивал за танц и пърформанс One Dance (до скоро ONE DANCE WEEK).

В Лапис Лазули Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като построява на сцената гъста мрежа от антитези. Основен фокус на спектакъла е екзистенциалната ни връзка със страха и ужаса.

Лапис Лазули носи името на известния “Райски камък ” в наситени сини цветове, който свързва недрата на земята с човешките традиции и мистиката. От една страна, камъкът символизира връзката с природата и първичното създание, а от друга – фантазиите и митовете, незнайното и необяснимото. От него се извлича пигментът ултрамарин, кодиран в ритуали и практики от древността до през днешния ден – от японското декоративно приложно изкуство и средновековните стенописи до картините Ив Клайн и неговото коренно синьо.

Подобно на камъка, спектакълът на Еврипидис Ласкаридис е с двойнствен темперамент. Той е размисъл за съществуването като непрекъснато търсене на баланс сред противоположности – земното и небесното, низкото и възвишеното, животинското и духовното във всеки един. Лапис Лазули превъплъщава тихата война в индивида сред първичните инстинктите и висшите качества на интелекта и духа.

Спектакълът, продукция на Onassis Stegi, е копродуциран от фестивалната мрежа Big Pulse Dance Alliance и One Dance Festival и ще бъде показан пред българската аудитория седмици след международната си премиера в Атина през април.

Билети ще намерите в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.

 

Еврипидис Ласкаридис

Еврипидис Ласкаридис е хореограф, режисьор и реализатор. Учи актьорско майсторство в Атина и постановка в Ню Йорк. Като реализатор излиза на сцената през 1995-а, работейки със театрални майстори като Димитрис Папайоану и Робърт Уилсън. Основава компанията за изпълнителски изкуства OSMOSIS през 2009-а, създавайки отличени с награди театрални произведения и късометражни филми. От 2015-а неговите спектакли гостуват на водещи фестивали и подиуми в целия свят. Артистичният му почерк се характеризира с чувство за овладян безпорядък. Неконвенционална и нелинейна, работата на Ласкаридис се заиграва с опциите, които ни заобикалят – чупи, изкривява, реформира и манипулира елементарни материали и парчета от всекидневието, с цел да сътвори непредвиденото.

Ласкаридис трансформира тялото в средство, посредством което пространствата оживяват на сцената. Действието се върти към персонажи, които са прочувствено действителни и усърдно осъществени, само че нахално мислени. Творбите му откриват нови територии, които ненадейно се трансформират в смешни и сърцераздирателни, гротескни и въздействащи, плашещи и неуместни.

Допълнителна информация ще намерите в уеб страницата на One Dance Festival 2024.

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се организира в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът от дълго време надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР