Новият софтуер за местните избори гълта поне 2 005 050

...
Новият софтуер за местните избори гълта поне 2 005 050
Коментари Харесай

ЦИК още умува за екрана на машините

Новият програмен продукт за локалните избори гълта най-малко 2 005 050 лева без Данък добавена стойност
Ще прелистваме бюлетини, в случай че са доста дълги, отново има бутон “Не поддържам никого ”

Цъкаме на “Гласувай ”, “Пропусни ”, “Следващ екран ”

Няма изясненост по какъв начин ще избираме с машини на локалните избори, стана ясно от конференция на представителя на ЦИК Росица Матева. “Все още не мога да ви кажа по какъв начин ще бъдат издигнати екраните на машините, изпълнителят е длъжен да предложи най-малко два разновидността ”, сподели Росица Матева, само че уточни, че публичната поръчка за новия програмен продукт към този момент е реалност и подготовката за изборите е в период. При първият вид на екрана бюлетините ще се пресъздават поредно - за кмет, за общински съветници, за районни кметове (София, Варна и Пловдив) и кмет на кметство. А при втория - началният екран съдържа меню за избор на тип бюлетина и едвам откакто гласоподавателя избере защо ще гласоподава, съответната бюлетина ще се зарежда.

Ако ЦИК избере първия вид, то на всеки от втори и трети екран има и бутони “Предходен екран ” и “Следващ екран ”, посредством които гласоподавателя да прелиства визуализираните бюлетини, излиза наяве от техническите параметри за софтуера за локалните избори. На последния екран ще има бутони “Предходен екран ” и “Край на гласуването ”. Освен бутон “Пропусни ” (който е наложителен при първия вид, защото бюлетините за другите типове избори ще се зареждат автоматизирано след първото гласуване), гласоподавателят би трябвало да има опция да избере “Не поддържам никого ”, както и съответни преференции при съществуване за останалите изборни разновидности.

При втория вид, когато имаме избор на бюлетина, при избор на съответния бутон се пресъздава екран с бюлетината, примерно за кмет. След това с бутон “Гласувай ” гласоподавателят подава глас за желания си претендент и следва “Връщане в главното меню ”, където още веднъж е пред начален екран с опция за избиране на различен тип избор, примерно за общински съветници и по този начин до момента в който гласоподава за областен кмет и кмет на кметство, в случай че има планувани такива типове избори за неговата секция.

Ако бюлетините за избор на кмет, да вземем за пример, са по-дълги от вертикала на екрана, то интерфейсът на екрана би трябвало да предлага опция за визуализация на последваща страница посредством образни детайли (бутони) за прелистване, само че без потребление на скролване.

Обществената поръчка за софтуера за локалните избори касае единствено производителя на машините за гласоподаване “Смартматик ”, защото компанията е създател и “носител на интелектуална благосъстоятелност ” на “приложния програмен продукт, който следва да бъде надграден, с цел да бъде извършено машинно гласоподаване на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година ”, се споделя в обявлението на ЦИК. Пак там е разказано, че единствено “Сиела Норма ” АД има от “Смартматик ” лиценз “за инсталиране и следващо потребление ” в машините за гласоподаване.

“С оглед изложената фактическа конюнктура и описаните доказателства, на територията на Република България “Сиела Норма ” АД има изключителните права за надграждане на систематичния и прибавен програмен продукт СУЕМГ, създадени от Смартаматик Интернешенъл Холдинг Б. В. за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година ”, написа още в откриването на процедурата на договаряне без авансово съобщение за възлагане на социална поръчка от ЦИК за новия програмен продукт. Максимална прогнозната стойност за него по сметките на ЦИК е в размер на 2 005 050 лв. без Данък добавена стойност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР