Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута Ком-Емине със собствени

...
Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута Ком-Емине със собствени
Коментари Харесай

Нов велоносен рекорд по Ком-Емине - 3 дни и 9 часа

Новият връх за скоростно прекосяване на маршрута " Ком-Емине " със лични сили към този момент е 3 дни, 9 часа и 1 минута. Постави го Борислав Йорданов, който мина с велосипед трасето с дължина над 600 км.

Той потегли в 9:00 часа на 1 август от връх Ком и финишира на нос Емине в 18:01 часа на 4 август. Рекордът беше подложен по време на така наречен " Велоносен поход ", чиято цел не е единствено спортното достижение, само че и покачване на тематиката за потребността от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Според Борислав и екипа на похода, " Ком-Емине " - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, може да се трансформира и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като подобен.

В дните от 1 до 4 август беше показано образно, че тематиката е значима, че има потребност от поддръжка, както и че маршрутът има огромен капацитет. Допълнително доказателство са опитите за разнообразни пешеходни върхове, които стартираха съвсем по едно и също време с този на Борислав. С дългото трасе се сблъскаха ултрамаратонците Антония Григорова, Божидар Антонов и легендата Любомир Палакарчев.

Подкрепа за идеята демонстрираха доста хора от цяла България, като част от тях се включиха и в стадии от самия " Велоносен поход ". Те караха и носеха колелата си по билото на планината дружно с Борислав, като за най-тежкия сектор (върховете Амбарица, Голям Купен и Ботев) се включиха и няколко скороходци, описа Илиян Лазаров от екипа на рекордьора.

Именно след тази част от маршрута Борислав беше на път да се откаже поради контузия на крайници. Наложи му се да остане за няколко часа на връх Ботев в нощта на 2 против 3 август, тъй като заради мощни болки не можеше да продължи. Въпреки това, 2-3 часа преди изгрева, той съумя да тръгне още веднъж, като го придружаваше уредникът на похода - Калин Русев.

Общото време за спане, което Борислав е имал за 81 поход, е едвам 7-8 часа сън. Недоспиването, дружно с тежкия терен в Централен Балкан, обраслите пътеки към някои от проходите в Източна България, горещината в последните сектори, контузията на крайници и умората бяха измежду огромните провокации на похода.

Благодарение на мощната поддръжка, която самодейността получи, желанието на Борислав да усъвършенства върха и напъните на екипа, " Велоносен поход " приключи сполучливо и беше записано достижение, каквото не е имало до момента в историята на " Ком-Емине ". Никой до момента не е прекосявал маршрута толкоз бързо със лични сили.

Освен самодейността по билото на планината, в която се включиха доста колоездачи и планинари, имаше и мощна акция в обществените мрежи. Хората разгласиха свои фотоси с вдигнати колела и хаштаг #velonosenpohod. По този метод те демонстрираха, че поддържат Борислав и идеята на " Велоносен поход ".

Борислав Йорданов е на 31 година и съставлява клуб " Велораптор ". През 2014 година той сложи връх за прекосяване на маршрута " Ком-Емине " с велосипед без поддържащ екип. Времето, за което измина 600-те км, без да е възнамерявал връх, е тъкмо 5 дни и 4 часа.

Така Борислав към този момент държи не един, а два върха по маршрута - за самостоятелно прекосяване и за прекосяване с поддържащ екип. Въпреки достижението, едно от първите неща, които Борислав сподели откакто финишира на Емине беше: " Рекордите са краткотрайни. Те са, с цел да се усъвършенстват ". Това, което не е краткотрайно и остава като тематика, върху която да се работи, е идеята на самодейността - развиването на планинското колоездене в България.

Основен уредник и основател на " велоносния поход " е основателят на клуб " Велораптор " - Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и бешесред колоездачите, които придружиха Борислав по част от трасето. Калин беше с него от спешния миг на връх Ботев до Прохода на републиката.

Според Калин " велоносният поход " е доста повече от спортно предизвикателство: " С тази самодейност желаеме маршрутът " Ком-Емине " да се разпространява и маркира за колоездене, само че и да покажем, че колоездачите в България могат да се сплотяват към общи дела, освен да се състезават един с различен. Подкрепихме един човек поради нещо значимо, което касае доста от нас - карането на велосипед в планината. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР