Новият ръководител на мисията на ЕС в Косово, ЕУЛЕКС, който

...
Новият ръководител на мисията на ЕС в Косово, ЕУЛЕКС, който
Коментари Харесай

Ръководителят на ЕУЛЕКС осъди кампанията за сплашване на сърбите в косовската полиция

Новият началник на задачата на Европейски Съюз в Косово, ЕУЛЕКС, който идва от италианските карабинерски елементи - Джовани Пиетро Барбано, разгласи своето безпокойствие от отрицателната сръбска акция против назначението на етнически сърби в косовската полиция в Северна Митровица, заяви " КоССЕв ".


" Много съм смутен от известията в медиите по отношение на заплашителни послания против новоразположени косовски служители на реда от общности, които не са от болшинството. Всякакъв тип заплашване е недопустимо и наблягам, че е значимо косовската полиция да отразява и съставлява цялото население на Косово ", сподели Барбано.

За първи път от встъпването си в служба, Барбано се срещна публично с министъра на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла.

Какво се случи?

Северният полицейски сектор в Косово получи 74 нови полицейски чиновници. 45 от тях са сърби, 16 бошняци, трима - турци и 8 - членове на ромската, ашкалийската и египетската общественост.

Тези чиновници са част от група от 418 завършващи кадети на косовската полиция. В момента тече нов конкурс за набиране на нови полицейски чиновници, който беше разгласен при започване на този месец във всички райони, в това число и в Севера.

На церемонията по завършването на шестмесечното образование на новия випуск полицейски чиновници, която се организира предната седмица в Прищина, министър председателят на Косово Алабин Курти акцентира, че тази работа е " най-надеждната институция в Косово, която е продължение на Армията за избавление на Косово ".

Курти поздрави служителите на реда за новите им отговорности, само че в обществените мрежи сръбските консуматори стартираха радикално друга акция.

Младите сърби биват заклеймявани като хора, които са " продали вярата си за една вечеря ". Друг сръбски консуматор написа, че " достойнството и репутацията живеят постоянно ".

Направен е паралел - че до момента в който " нашите братя (сърби) са задържани, отвличани и бити в бункерите на шиптарите ", тази група сърби отива на образование в Южна Митровица.


По-рано в Телеграм беше оповестен лист, който демонстрира лицата и цялостните имена на петима от новите сръбски членове на косовската полиция в Северна Митровица, с извънредно отрицателно и нападателно наличие.

В текста, който от през вчерашния ден се популяризира в интернет, с автограф " buntcg " (сръбски националистически канал в Телеграм - бел. ред.), с изключение на фотосите и цялостните имена, с сигнален звук се показва, че това " не е цялостен лист ".

" Няма да повярвате какъв брой доста описи и какъв брой доста хора има в тях. Списъците и броят им единствено се усилват и дните, когато всички те ще бъдат употребявани, наближават ", е част от този текст с допълнението, че в " съглашението с народа на Косово и Метохия " ще решат дали да разгласяват целия лист.

Информацията, разкриваща самоличността на младежите и девойките, последва едвам когато медиите оповестиха, че новите служители на реда са встъпили в служба. Следователно, откакто първо са кандидатствали за състезанието, били са определени, минали са шестмесечно образование и преди две седмици са имали гала по дипломиране в Прищина, която е била излъчена онлайн.

В началото на ноември 2022 година, а по-късно и пред камерите, сърбите на работа в косовската полиция в продължение на 10 години, т.е. тези, които видимо са били интегрирани в косовската полиция, смъкнаха униформите с герба на Република Косово, които носеха до тогава, с посланието: " Ние взехме решение да застанем на страната на нашия народ. Достатъчно е! "

Александър Филипович и Ненад Джурич - най-силният човек в Северния район на косовската полиция в продължение на десетилетия, скоро след този случаи получиха високи оценки от президента на Сърбия. Това стичане на събитията накара доста от жителите на Косово да мислят, че двамата са кукли на конци на сръбските служби.

В средата на този месец министър-председателят на Косово даде информация, че 547 сръбски служители на реда са напуснали органите на реда и че в Северния регион в този момент има 800 служители на реда, и то освен албанци.

Откакто сърбите напуснаха, техните места на процедура са заети от служители на реда от други райони. Работата на постоянната полиция обаче от месеци е засенчена от основаването на специфични полицейски елементи в Севера, които разполагат с най-малко четири бази и няколко контролно-пропусквателни пункта. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР