Новият пост на специален прокурор, който ще има правомощия да

...
Новият пост на специален прокурор, който ще има правомощия да
Коментари Харесай

Да разследваш главния прокурор ще е сладка работа

Новият пост на специфичен прокурор, който ще има пълномощия да проверява основния прокурор, ще е " много сладка работа ". Това разяснява пред БНР депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

Според, индивидът на този пост ще има седемгодишен мандат и ще се избира от пленума на Висшия правосъден съвет, както и самият основен прокурор. Т.е. хората, които избраха на този пост Иван Гешев с болшинство, ще решат и кой да може да го проверява. Самият основен прокурор има изключиелно мощна позиция и господства прокурорската гилдия. По традиция дружно с тях гласоподава болшинството, образувано с присъединяване на парламентарната квота.

" Трудно ми е да си показва по какъв начин ще проработи на процедура фигурата, която да проверява основния прокурор. Това ще бъде една много сладка работа – седем години на най-голям пост. Прокурор, който ще се занимава с два, три, четири сигнала за целия си мандат най-вероятно. От друга страна, един прокурор не работи самичък – тук правилото " самичък войнът е войник " не ми се коства използван ", разяснява Зарков пред БНР.

Той уточни, че в случай че новият прокурор се занимава единствено със сигналите против основния, няма да има доста работа. Ако обаче проверява и други каузи, значи, че ще се впише в йерархичната конструкция на държавното обвиняване, което се управлява от началника си.

" Десетки години тук се обясняваше, че Конституцията не разрешава прокурор, който да е отвън рамката на методическото управление на всички прокурори, която стига до основния прокурор. Изведнъж, за няколко седмици стартират да се основават фигури, които нямат нищо общо и висят някак си в системата ", уточни Зарков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР