Новият Nyobolt EV обещава да направи революция в зареждането на

...
Новият Nyobolt EV обещава да направи революция в зареждането на
Коментари Харесай

Направиха електромобил, който се зарежда само за 6 минути

Новият Nyobolt EV дава обещание да направи гражданска война в зареждането на батериите. Благодарение на потреблението на ниобиеви акумулатори времето за зареждане е понижено до единствено 6 минути. Това е доста по-бързо от всеки действителен различен модел за момента.

Nyobolt EV е електромобил, който дава ново определение на концепцията Lotus Elise. Той е основан на удължено шаси на Lotus Exige с нова каросерия, проектирана от Джулиан Томпсън, дизайнер на истинския Elise от 1996 година Но главната иновация се крие под капака: нова технология за акумулатори, която дава обещание по-бързо зареждане от всеки различен електрически автомобил, предлаган на пазара през днешния ден.
-->


Известно е, че електрическите коли превъзхождат колите с бензинови мотори в съвсем всичко. Те са 3-4 пъти по-ефективни, имат по-малко движещи се елементи, по-тихи и по-плавни са, а оптималният въртящ миг е разполагаем съвсем незабавно. Въпреки това зареждането на батерията лишава повече време, в сравнение с зареждането на бензинов контейнер, което кара доста купувачи на електрически автомобили да се тормозят за пробега с едно зареждане. Това кара производителите на електрически автомобили да усилват потенциала на батериите си, с цел да усилят пробега. Това, от своя страна, прави електрическите коли тежки и скъпи.

" Мечтаем за пробег от 10 мили/кВтч. Не знам дали можем да реализираме това с електрическите автомобили, само че несъмнено преглеждаме разновидности, които могат да ни разрешат да се доближим до тази цифра. Автомобилът би трябвало да бъде аеродинамичен и лек. Нашето предизвикателство е да го създадем лек ", споделя Стив Хътчинс, вицепрезидент по интервенциите и инженерството в английския стартъп Nyobolt.

Стартъпът Nyobolt ползва проучвания, извършени в Университета в Кеймбридж, при които са употребявани ниобиеви и волфрамови оксиди за аноди на акумулатори. " Зареждането е процесът, при който литиевите йони навлизат в анода. Той е обвързван повече с подвижността на литиевите йони, в сравнение с с каквото и да било друго. 95% от колите в света имат графитни аноди. Те имат слоеста конструкция и пролуката е по-голяма от литиевите йони, тъй че литиевият йон може да влезе, само че подвижността му е лимитирана. Ние създаваме материали за аноди, при които подвижността е 100 пъти по-голяма ", изясни Хътчинс.

" Подвижността при анодите е едно, само че с цел да се получи бързозареждаща се клетка - всъщност същото като високоенергийна клетка - електричеството отива в едната или другата посока; за задачата към момента би трябвало да имате доста ниско противодействие ", продължи той. За тази цел Nyobolt е създала ниобиеви материали за аноди в Обединеното кралство. Междувременно в Съединени американски щати различен екип, формиран от някогашни чиновници на A123, които преди този момент създадоха клетката KERS за Формула 1, работи върху катода за новата батерия.

В Обединеното кралство Nyobolt разполага с екип от систематични инженери, които конфигурират електрониката, обработват софтуера и основават готовите акумулатори. Nyobolt EV има 35kWh батерия и тежи към 1000 kg - по-тежък от истинския Elise, само че по-лек от всеки сериен електрически автомобил. Това е задоволително за пробег от към 250 км и може да се зареди за шест минути благодарение на 350kW бързо зарядно устройство.

" Тъй като клетките имат ниско противодействие, те не се нагряват доста, тъй че може да се спести маса от системи за топлинно ръководство, които другояче биха били нужни. Така че целият електромобил евентуално ще бъде доста сходен на автомобил с бензинов мотор ", изяснява Хътчинс.

Въпреки какъв брой забавен се оказа Nyobolt EV, компанията не възнамерява да го създава всеобщо. Вместо това задачата ѝ е да показва технологията на батерията, която към този момент е във фаза на тестване с повече от един авто производител. Според Хътчинс броят на автомобилните производители, които се интересуват от технологията на батериите на Nyobolt, се е нараснал до повече от 20 след дебюта на техния сребрист електрически роудстър.

Nyobolt EV е освен това от нов електромобил. Той е стъпка напред в технологията на батериите, която може доста да форсира процеса на зареждане и да направи електрическите коли още по-привлекателни за потребителите. Въпреки че самият автомобил евентуално няма да влезе в всеобщо произвеждане, технологията на батериите му към този момент притегля вниманието на автомобилните производители. Това може да бъде значима стъпка към по-широкото разпространяване на електрическите транспортни средства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР