Новият начин на изчисляване на такса смет на принципа замърсителят

...
Новият начин на изчисляване на такса смет на принципа замърсителят
Коментари Харесай

Новата такса смет се отлага за 2022 г.

Новият метод на пресмятане на такса боклук на правилото " замърсителят заплаща " още веднъж се отсрочва и ще влезе в действие през 2022 година или с две години по-късно от в началото плануванаъа дата. Това взеха решение депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание при второ четене на измененията в Закона за локалните налози и такси. Като причина за отсрочката беше изтъкнато плануваното през 2021 година от Национален статистически институт броене на популацията, което ще посочи по-точно броя на ползвателите на услугите. Вероятно обаче фактор са и идните локални избори през 2019 година. Предложението е импортирано сред първо и второ четене на измененията в данъчните закони, по избор на Националното съдружие на общините.

Между първо и второ четене се вмъкна и още една доза промени – за новопостроените здания. Тези от тях, които към момента не са въведени в употреба, няма да бъдат облагани с налог.

Новият екологичен съставен елемент за пресмятане на налога върху колите и отпадането на служебните бележки за изплатени приходи, които бяха препоръчани от Министерството на финансите, бяха признати. Пожеланото от работодателските организации покачване на праговете за наложителен одит обаче не получи поддръжка от депутатите. Без поддръжка останаха и концепциите на Българска социалистическа партия за въвеждане на съразмерно облагане на персоналните приходи, както и по-ниско Данък добавена стойност за хляба.

Местната власт получи пролонгация за такса " боклук "

По това време предходната година депутатите от бюджетната комисия взеха решение, че от 2020 година такса " боклук " ще се дефинира на правилото " замърсителят заплаща ". За разлика от настоящия способ, който употребява данъчната оценка на парцела, новият метод планува цената за събиране и транспортиране на битови боклуци да зависи от генерираното количество. Годината беше определена, откакто кметовете възразиха против в началото препоръчаната 2019 година, в която има локални избори.

Сега общините получиха още една пролонгация – до 2022 година, за да се употребява плануваното от Национален статистически институт броене на популацията през 2021 година То ще покаже какъв брой тъкмо души употребяват услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други уреди на битовите боклуци. Предложението за пролонгация беше импортирано сред първо и второ четене на пакета промени в данъчните закони от ГЕРБ и мина без диспути в комисия.

Макар че е по-справедлив и се приема по гледище на Европейска комисия, новият метод на пресмятане на такса " боклук " ще докара до нарастване на разноските за доста семейства, което е и една причина въвеждането му да се бави с години.

Данъкът за колите - с лека смяна

Новата " еко " съставния елемент във формулата за пресмятане на налога върху леките коли срещна непредвиден отпор в лицето на представителите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, само че в последна сметка беше призната на второ четене от комисията с дребна смяна. Първоначалният вид предвиждаше разнообразни коефициенти за всяка екологична категория коли. Сега колите без категория или с " Евро 1 " или " Евро 2 " ще имат общи граници – от 1.1 до 1.4. Идеята е по този начин общините да имат повече независимост да дефинират точните коефициенти, уточни ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е и вносител на препоръчаната смяна.

Успоредно с екологичната категория мотив за спор в комисията беше предложение на Българска социалистическа партия – откраднатите коли да не подлежат на облагане от месеца, след който е настъпило събитието. Причината е, че най-малко три месеца след кражбата има издирвателни дейности и чак по-късно се издава уверение, че колата е открадната. А в случай че няма уверение, не се анулира и задължението за погашение на налога върху колата. Депутатоте обаче взеха решение да оставят казуса с този лаг за по-нататък, защото в решаването на проблема би трябвало да се включи и Министерство на вътрешните работи.

Депутатите поддържаха предлагането на Искрен Веселинов от " Обединени патриоти " да отпадне данъчното облагане на новопостроени здания, които още не са въведени в употреба. Данъчните служби ще бъдат сигнализирани автоматизирано при издаването на удостоверения за въвеждане в употреба или позволение за прилагане на парцел от виновните органи. Ако обаче в границите на 2 години след завършването на грубия градеж на постройката тя към момента не може да се употребява, данъкът ще се дължи.

Ново устройство на митниците

Изненадващо сред двете четения на данъчните закони ГЕРБ предложи и промени в Закона за митниците, които на процедура ще трансформират структурата на ръководство на организацията. В период до 7 януари 2019 година съществуващите митници ще бъдат закрити със заповед на министъра на финансите. Те ще бъдат заместени от териториални дирекции с териториално ръководство, митнически бюра и пунктове, а организацията ще има Централно митническо ръководство с основни дирекции.

В отговор на насочен от Лало Кирилов (БСП) въпрос, финансовият министър Горанов показва, че разбор е открил администрации в организацията, които не са натоварени и не реализират резултати. Сега със законовите промени на организацията се дава опция да усъвършенства структурата си. Идеята на доктрина е по този метод да се подобрят координацията, управлението и контрола в митниците. Все още не е яснообаче по какъв тъкмо метод ще се трансформират функционалностите на обособените звена и дали зад законовите промени не стоият скрити стремежи за кадрови разбърквания.

Данъчните хрумвания на Българска социалистическа партия бяха отхвърлени

Очаквано, концепциите на Българска социалистическа партия за прогресивно данъчно облагане и преференциални ставки по Данък добавена стойност за самун и медикаменти бяха отхвърлени, написа capital.bg. Представителите на ГЕРБ не поддържаха предложенията с мотив, че ограниченията съставляват цялостна смяна на данъчната система, което е прекомерно огромна тематика за обсъждане. Също по този начин опонира на обещанията в съдружното съглашение на държавното управление.

Движение за права и свободи също отхвърли предложенията, защото твърдо поддържат икономическата логичност на плоския налог, стана ясно от думите на Йордан Цонев.

Апелът на работодателските организации за покачване на праговете за наложителен одит за дребни и междинни компании получи отговор, само че той беше " не ".
" Отказвам да приема, че одитът е административна тежест ", сподели ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова като добави, че го приема като единствената форма на надзор във връзка с осчетоводяването на стопанските интервенции. Така самостоятелният финансов одит остава наложителен за компании с активи над 2 млн. лева, чисти доходи над 4 млн. лева и най-малко 50 души персонал
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР