Новият министър на отбраната трябва да погледне какво означава задействането

...
Новият министър на отбраната трябва да погледне какво означава задействането
Коментари Харесай

Ген. Аню Ангелов: Новият министър да изпълни плановете за отбрана на източния фланг

Новият министър на защитата би трябвало да огледа какво значи задействането на проектите за защита на източния фланг на НАТО и от там ще стане ясно какво би трябвало да направи България във връзка с многонационалните сили, които биха могли да дойдат и да осъществят по този начин нареченото засилено наличие на източния фланг на Алианса.

Това съобщи в изявление за БГНЕС военачалник Аню Ангелов, министър на защитата (2010-2013 г.).

Ген. Ангелов напомни, че Съветът на високо ниво на НАТО е взел решение да се задействат проектите за защита на източния фланг на Северноатлантическия пакт, което касае и България. Той означи, че тези проекти имат няколко стадия, като първият е разгръщането на силите за бърза реакция. Тези сили ще бъдат ситуирани в страните от източния фланг. В това отношение България не се разграничава по нищо от останалите страни по източния фланг – Румъния, Полша, балтийските страни, Словакия.

„ Нежеланието да се извърши този първи стадий е първопричината за желаната оставка на министъра на защитата Стефан Янев “, акцентира ген. Ангелов и добави:

„ Не може България да бъде страна хазаин без да обезпечи пребиваването и превозването на силите за бърза реакция от една страна и от друга да бъде рамкова страна, която щяла да има един батальон, към който би трябвало да се причисляват разнообразни подразделения. Това изрично не е според проекта за защита на източния фланг на НАТО “.

Според него в Министерство на защитата и новият министър на защитата би трябвало да погледнат какво значи задействане на проектите за защита на източния фланг и там ще се види какво би трябвало да направи българската страна на първия стадий във връзка с многонационални сили, които биха могли да дойдат и да осъществят по този начин нареченото засилено наличие на източния фланг на НАТО.

Ген. Ангелов изрази своята съпричастност с украинския народ, който е жертва на експанзия на Русия и президента Владимир Путин: „ Дълбоко скърбя за прелестния Киев, в този момент градът и неговите поданици се намират под гневен обстрел “.

Според него, в случай че ти смяташ, че това не е война, това значи, че ти си доста надалеч от по този начин наречения професионален потенциал за оценка на общата политическа и геополитическа конюнктура.

„ Всеки министър би трябвало да си носи оставката в джоба и би трябвало да е подготвен да я даде, когато му бъде поискана без да прави алюзия, че с това ще падне държавното управление и надали не ще последва политическа и държавна рецесия. Ако има неподходящи въздействия от дейностите или бездействията на Янев, той също самичък като министър би трябвало да си подаде оставката. В случая и първото, и второто са факт “, съобщи пред БГНЕС ген. Ангелов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР