Новият междусистемен електропровод 400 kV между България и Гърция се

...
Новият междусистемен електропровод 400 kV между България и Гърция се
Коментари Харесай

България и Гърция ще се свържат с нов 400 kV електропровод това лято

Новият междусистемен електропровод 400 kV сред България и Гърция се чака да влезе в комерсиална употреба в края на това лято, оповестиха от Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) за Economic.bg.

Eлектропроводът сред подстанциите „ Марица Изток “ и „ Неа Санта “ към този момент е подложен напрегнат и са почнали 72-часови проби на електропреносната връзка. Електропроводът е с обща дължина 151 километра – 122 километра на българска територия и 29 километра на гръцка територия.

Електроенергийният систематичен оператор стартира построяването на българския сектор от 122 км при започване на 2020 година и завърши строителството през 2021 година Гръцкият сектор обаче е приключен напълно скоро.

Трасето на електропровода на българска територия минава през общините Симеоновград, Хасково, Кърджали, Момчилград и Кирково. През 2015 година ЕСО и гръцкият самостоятелен метафоричен оператор подписаха Меморандум за съгласие за построяването му.

Връзката ще укрепи мрежа 400 kV в района, доста ще увеличи опцията за продан на електрическа енергия сред двете страни и ще подкрепи реализацията на създадената електрическа енергия от възобновими източници на територията на Североизточна Гърция и Южна България. Проектът покачва чистия потенциал за търговски продан на двете граници България – Гърция и България – Турция, форсира пазарното консолидиране, конкуренцията и гъвкавостта на системата.

Новият електропровод е част от коридора „ Север – Юг “ и е един от петте плана от общ европейски интерес по Механизма за свързване на Европа. По тази линия планът получава 58 млн. лева финансиране, утвърдено от Европейската комисия. Общата сума на оборудването е 116 млн. лева, като останалата половина от средствата ще бъдат покрити със средства на ЕСО.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР