Новият механизъм за планиране на социалните услуги на общинско и

...
Новият механизъм за планиране на социалните услуги на общинско и
Коментари Харесай

Новият механизъм за планиране на социалните услуги ще осигури подкрепа за по-голям брой нуждаещи се

Новият механизъм за обмисляне на обществените услуги на общинско и регионално равнище ще даде опция техният потенциал да се разшири и доста по-голям брой деца и възрастни да получат поддръжка. Опасенията на някои общини и неправителствени организации – снабдители на обществени услуги, че новата нормативна рамка ще докара до ограничение на техния обсег, са изцяло неоснователни. Тази позиция показаха специалисти на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) по време на срещи с представители на локалните управляващи и гражданския бранш по отношение на изразените от тях терзания за планирането на обществените услуги. 

В рамките на полемиките специалистите на МТСП направиха уточнения на неправилно тълкуваните разпореждания на Закона за обществените услуги и Наредбата за планирането на обществените услуги. Те подчертаха, че Законът за обществените услуги дава независимост на общините да дефинират организацията на услугите и те следва да се възползват от нея, а не да се пробват наложително да слагат услугите в границите на до момента настоящите структури.

По време на диалозите стана ясно, че на този стадий от основаването на Националната карта на обществените услуги задачата е да се покажат всички справедливи потребности от обществени услуги, а след това общините ще имат свободата да предложат и най-подходящия за всяка община метод за тяхното ръководство. Уточнено бе, че опитът още на този стадий да се обособят услугите в познатите за общините форми/центрове за бъдещо сложно даване на услугите е една от аргументите за объркването им. 

Експертите на МТСП обясниха, че е неправилно разбирането, че потенциалите на в този момент настоящите консултативни услуги и услуги за дневна грижа са приравнени на броя на хората, които могат да ги употребяват, на правилото: едно място - един консуматор. Те акцентираха, че новият метод на дефиниране на обществените услуги ще отстрани досегашната процедура един човек да се води консуматор на дневен център за 8 часа дневно, а в действителност да получава единствено рехабилитация за 1 час на ден. Така нареченото „ място “ не значи, че услугата ще работи с един консуматор, за който се обезпечава финансиране, а демонстрира с какъв брой консуматори може да работи услугата по едно и също време във всеки един миг. Ако условно казано има 2 „ места “ за услугата терапия и рехабилитация и междинната дълготрайност за тяхното прилагане от 1 консуматор е 1 час, то това значи, че 16 разнообразни консуматори могат да употребяват обществената услуга терапия и рехабилитация в границите на един цялостен работен ден. 

С цел недопускане на неправилно пояснение на нормативната уредба, МТСП ще провежда регулярни срещи с представители на общините и неправителствени организации – снабдители на обществени услуги, за изясняване на всички въпроси, които пораждат по отношение на използването на промяната в бранша. Министерството предизвиква всички представители на локалните управляващи и другите снабдители на обществени услуги към дейна връзка, с цел да не се позволява погрешно използване на използване на нормативните актове за планирането на обществените услуги.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР