Новият кмет на община Варна Благомир Коцев е готов да

...
Новият кмет на община Варна Благомир Коцев е готов да
Коментари Харесай

Кметът на Варна е готов да върне акциите от Панаира, за да спре присвояването му от Гергов

Новият кмет на община Варна Благомир Коцев е подготвен да постави завършек на дългогодишната сага към контрола на акциите на Пловдивския панаир и опитите на Георги Гергов да получи цялостен надзор върху компанията.

Коцев съобщи, че ще работи за връщането на 29% от акциите на Панаира от община Варна към Министерството на стопанската система.

В момента обаче те са запорирани поради течащия правосъден спор сред страната и компанията на Гергов и се чака финалното решение на съда.

" Министерството на стопанската система желае акциите да им бъдат върнати. Като представител на Община Варна, която е подхванала дейности за апортирането им в " Пълдин туринвест ", споделям тактиката да се върнат в Министерството на стопанската система, с цел да може страната да резервира каузи и опциите си за надзор в Панаира ", сподели Коцев в изявление за Веселин Дремджиев.

" Чакаме съдът да се произнесе, само че работим в посока те да бъдат върнати към страната ", сподели още той.

сред държавното управление, общините Варна и Пловдив и предприемача Георги Гергов продължава към този момент 8 години.

И сега Гергов е мажоритарен притежател на Панаира, само че няма право да се разпорежда със собствеността без единодушието на останалите акционери. До 2016 година 49,6% от акциите принадлежаха на Министерството на стопанската система.

В кабинета " Борисов 2 " обаче беше направена " маневра ", при която държавният дял беше разграничен сред общините Варна и Пловдив - в съответствие 29 към 20,6%.

Схемата нямаше нищо общо с интереса на Пловдив, а целеше да позволи различен " провесен " заможен спор сред Варна и Георги Гергов за контрола на терена на така наречен Дупка в центъра на града.

Година по-късно Общинският съвет във Варна беше инструктиран от премиера да върне дарените 29% от Панаира, в подмяна на държавна помощ, с която да изплатят Дупката от Гергов.

Иван Портних обаче освен не върна акциите в Министерството на стопанската система, само че и предложи те да бъдат апортирани в сдружение, следено от Гергов. Това предизвика тежък политически скандал, който се трансферира и в полето на съда поради серия обжалвания.

Варна към момента не е разрешила и проблема с Дупката.

" Тази година ще завърши ликвидацията на сдружението, от което зависи Община Варна да получи собствеността на самия терен. След това можем да стартираме процедура по планиране на това, което мислим, че е добре да има в този регион на Варна ", сподели кметът Благомир Коцев.

Той не изключи да предложи локален референдум за избор на ново предопределение на централния терен. Коцев предизвести, че бъдещето на Дупката зависи и от различен частен притежател, който има към 900 кв.м.

" Центърът е презастроен и кондензиран със здания - би трябвало да е нещо, което да не стои тежко в пешеходната зона. Може да е постройка с публични функционалности или там да се реалокира планът за градската библиотека, който е очакван за друго място. Склонен съм да мисля и за площад и свободни площи, само че това няма да води до доходи - частният притежател също няма да е удовлетворен и може да се наложи отчуждаване с общински средства ", разяснява още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР