Новият кампус на Математическата гимназия Д-р Петър Берон“ ще бъде

...
Новият кампус на Математическата гимназия Д-р Петър Берон“ ще бъде
Коментари Харесай

Новият кампус на МГ ще бъде с 5 сгради със соларни покриви и спортни бази 


Новият кампус на Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “ ще бъде с пет здания с външна и вътрешна топла връзка, чийто покриви ще бъдат употребявани за слънчево стопанство, осигуряващо различна електрическа енергия, и със спортни бази. Това планува идейната идея, създадена от архитектурно студио от австрийския град Грац, благосъстоятелност на инж. Роджър Ривър. Проектът е по поръчка на управлението на учебното заведение и на фондация „ Математическа гимназия „ Д-р Петър Берон “ и следва да бъде дарен на Община Варна.

Това заяви през днешния ден Иван Портних, кмет на Варна, който предложения създателите на плана за презентация пред публицисти. На срещата участваха Христо Иванов, зам.-кмет, шефът на учебното заведение Елеонора Павлова, ръководителят на Фондацията Мартин Демирев, инж. Роджър Рийвер и инж. Цветелина Стоянова от австрийското архитектурно студио.

„ Амбицията ни да изградим нова постройка на Математическата гимназия не е от през вчерашния ден. Работихме доста настойчиво през годините за обезпечаване на терен и финансиране. През 2019 година, по мое предложение, Министерският съвет трансферира на общината терен от 14 дка в зоната на техникумите, който обединихме с различен терен и осигурихме нужната повърхност, с цел да може да започва изработването на план за новия дом на гимназията “, сподели кметът. Той напомни, че през 2020 година е предложил този план да бъде включен за финансиране в Националния проект за възобновяване и резистентност, след получени уверения от Томислав Дончев, тогава зам.-министър-председател, че образованието и нововъведенията ще бъдат значим приоритет в Плана.

За страдание, по-късно нито един план на Варна не беше включен в последния вид на Плана за възобновяване, който беше импортиран предходната година, изясни Иван Портних. Той съобщи още, че макар икономическите и политически рецесии, цялата неустойчивост и провокации, Община Варна не се е отказала от концепцията и тази година в общинския бюджет са заложени средства за правене на механически план.

Идейната идея за нова постройка на Математическата гимназия дава отговор напълно на заложените параметри от учебното заведение във връзка с площи, брой кабинети, функционално систематизиране на тези кабинети и общи пространства.

Тя бе показана детайлно от Роджър Ривър. Генералната концепция е да бъдат построени пет по-малки здания, които да бъдат ситуирани в парк, с външна и подземна топла връзка между тях. Плоските покриви ще бъдат употребявани като градини и за слагане на фотоволтаици. На покрива на най-голямата постройка ще има намерено игрище. Предвидено е още да има разнообразни зони за спорт, които ще могат да се употребяват и от живещите в региона. Ще има пространства за хранене и библиотека. Освен централния вход, ще има и независим достъп до всички здания. Предвижда се съвременна учебна среда, където да се изградят отворени и затворени вид класни стаи, ситуирани една до друга, изясни още Роджър Рийвър. След като Фондацията подари плана на Община Варна ще бъде пусната процедура за планиране като техническото задание, подчинено на концепцията.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР