Новият изпълнителен директор на Топлофикация София Александър Александров обеща да

...
Новият изпълнителен директор на Топлофикация София Александър Александров обеща да
Коментари Харесай

"Топлофикация София" обяви първия си търг за продажба на ток

Новият изпълнителен шеф на " Топлофикация София " Александър Александров даде обещание да предложи още оптимизации в изправеното пред банкрут общинско сдружение.

© Велко Ангелов В последния ден на 2019 година " Топлофикация София " ще организира първия си до момента търг за продажба на електрическа енергия. Той е за доставката на 43 670 МВтч базова мощ през първите 6 месеца на 2020 година и ще стартира при начална цена от 99 лева./МВтч. Ако се стигне до договорка, което е доста евентуално, столичното общинско сдружение ще получи към 4.3 млн. лв..

Предложената мощ на платформата за двустранни контракти на Българската самостоятелна енергийна борса е единствено 4% от наличната на " Топлофикация София ", само че все пак е от основно значение, защото демонстрира смяна в модела. Досега електрическата енергия на столичното парно (за над 100 млн. лева на година) се препродаваше на борсата напълно от обвързвания с Христо Ковачки търговец " Гранд енерджи дистрибюшън ". По този метод общинското сдружение пропускаше опцията да реализира по-големи облаги при по-високи пазарни цени, а залагаше на сигурността като продава на минималната допустима цена тока си на " Гранд енерджи дистрибюшън ", който пък бе определен да прави тази " услуга " без конкурс. В съответния случай в случай че въпросните 43 670 МВтч бъдат продадени от медиатора, приходите за общинската компания биха били с към 500 хиляди лева по-малко. Ако схемата се мултиплицира за цялата година разликата би била към 12.5 млн. лв..

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В края на ноември новият изпълнителен шеф на " Топлофикация София " Александър Александров разгласи, че след приключването на договорите с " Гранд енерджи дистрибюшън " ще бъдат оповестени състезания, на които ще могат да се явят всички търговци. Седмица по-късно обаче от сдружението оповестиха в прессъобщение, че Управителният съвет, чийто член е Александров, е взел решение за независимо присъединяване на енергийната борса.

Очаква се, че след сполучливото осъществяване на първия търг ще бъдат оповестени още няколко, според от свободните количества, които остават отвън споразуменията с " Гранд енерджи дистрибюшън ". По думите на Александров едното от тях би трябвало да е изтекло на 15 декември, а другото е доникъде на 2020 година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР