Новият италиански вътрешен министър и лидер на Лига Матео Салвини

...
Новият италиански вътрешен министър и лидер на Лига Матео Салвини
Коментари Харесай

Под натиска на Рим ЕС обсъжда компромис за системата за предоставяне на убежище


Новият италиански вътрешен министър и водач на Лига Матео Салвини по време на визитата си в понеделник в Сицилия.

В Люксембург се организира двудневно съвещание на Съвета на Европейски Съюз " Правосъдие и вътрешни работи ", на което българското ротационно председателство ще показа компромисно предложение за промяна на европейската система за даване на леговище, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз ще обсъдят компромисен път за деблокиране на промяната под натиска на новото, популистко държавно управление на Италия.

Българското ротационно председателство на Съвета ще показа резултатите от неколкомесечните старания в опит за излизане от задънената улица. " Ябълката на раздора " на процедура са възможните нови квоти за разпределение на претендентите за леговище, след провокиралите остри разделения квоти от 2015 и 2017 година

" (Днес) няма да има дефинитивно решение, само че министрите ще би трябвало да кажат дали са съгласни или не да предадат това предложение " на държавните и държавните ръководители за срещата им на 28 и 29 юни в Брюксел, обобщил пред Франс прес европейски източник.

Страните членки са си определили тази среща на върха като краен период за реализиране на консенсус по промяната на Дъблинския правилник, който слага главната тежест при приема на бежанци върху страните на така наречен първа линия, като Гърция и Италия, отбелязва Франс прес.

След пика от 1,26 милиона молби за леговище през 2015 година броят на претендентите понижа сензитивно. Европейски Съюз обаче към този момент няма механизъм, който да предотврати рецесия при нов масиран напор на бежанци.

" Италия и Сицилия не могат да бъдат бежанският лагер на Европа ", предизвести в неделя новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, водач на крайната десница в една страна, която се почувства изоставена при миграционната рецесия.

Салвини няма да взе участие в срещата в Люксембург, само че към този момент разкритикува подготвяната промяна с аргумента, че тя " осъжда " средиземноморските страни.

Според българското предложение наложителни " премествания " на претенденти за леговище от едни страни в други ще има единствено в случай че първите ограничения за финансова и техническа поддръжка, които ще се задействат автоматизирано в интервал на рецесия, няма да бъдат задоволителни, показва Франс прес.

При това тези разпределения ще бъдат налагани единствено при изключителни случаи, след гласоподаване с " квалифицирано болшинство " в Съвета на Европейски Съюз. " Гъвкавост ", която също така ще разреши на дадена страна да понижи отчасти броя на претендентите за леговище, които би трябвало да одобри при автоматизирано пресмятане и разпределение, показва организацията.

Българските оферти са " добра насочна база ", разяснява европейски дипломатически източник. Той обаче предвижда, че " те евентуално няма да трансформират най-твърдите " позиции.

Страни " на първа линия " като Италия и Гърция, както и Европейският парламент, желаят претендентите за леговище да бъдат разпределяни непрекъснато, а освен при рецесии.

Други страни, като Унгария и Полша, подкрепяни от Австрия, изключват каквото и да било наложително " пренасяне ".

Германия и Франция пазят позиция, близка до тази на Европейската комисия: отговорността при разглеждането молбите за леговище да пада основно върху страните " на първа линия ", с изключение на при рецесии, когато би трябвало да има наложителни " премествания ".

Може би ще са нужни " още няколко седмици " за реализиране на консенсус след срещата на върха на Европейски Съюз в края на юни, призна в неделя немският канцлер Ангела Меркел.

Вътрешните министри от Европейски Съюз са песимисти

Вътрешните министри от Европейския съюз показаха във вторник скептицизъм за излизане от безизходицата с предлаганите промени в региона на убежището, намалявайки възможностите за решение на въпроса в точния момент за срещата на водачите от общността по-късно този месец, съобщи ДПА от Люксембург.

" Ще излезем от тази дупка единствено в случай че всички разберем, че се нуждаем от компромис ", сподели люксембургският външен министър Жан Аселборн преди диалозите по въпроса в Люксембург. " Имам подозрения дали това ще стартира да става през днешния ден ", съобщи той.

" Не мисля, че има реален късмет да реализираме компромис ", сподели австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл. Той означи, че е един от " скептиците " по въпроса за преместването на претендентите за леговище.

Две значими фигури отсъстваха от днешните диалози - немският вътрешен министър Хорст Зеехофер и италианският му сътрудник Матео Салвини, който е водач на антиимигрантската партия " Лига ", участваща в новото държавно управление на Италия, отбелязва организацията.

Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос сподели, че към момента има " доста време " за реализиране на съглашение. Според него няма да има огромна значение дали крайният период се измести след юни.

" Днес ще се фокусираме върху Общата европейска система за леговище и Регламента от Дъблин. Много опит беше събран от комисарите, от Комисията, от всички специалисти за последните две години. Сега е моментът да успеем да завършваме полемиките по двете тематики ", съобщи министърът на вътрешните работи на България Валентин Радев, който ръководи срещата, заяви пресцентърът на Министерство на вътрешните работи.

Той разясни, че главната задача е подготовка на работата на водачите на Европейски Съюз в края на месеца. Министър Радев изрази очакване през днешния ден сътрудниците му да потвърдят предложенията, направени по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за рационализиране на общата европейска система за леговище и тя стане основа за полемиките на лидерската среща.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР