Новият финансов министър Людмила Петкова съобщи, че към вчерашна дата

...
Новият финансов министър Людмила Петкова съобщи, че към вчерашна дата
Коментари Харесай

Финансовият министър Людмила Петкова: Фискалният резерв е с почти 3 млрд. по-малко от обявения от Асен Василев

Новият финансов министър Людмила Петкова заяви, че към вчерашна дата фискалният запас на страната е с съвсем 3 милиарда по-малко от оповестения от предшественика ѝ Асен Василев.

„ Към 8 април фискалният запас е в размер на 6,689 милиарда лв.. Беше маркирано, че фискалният запас е 9,9 милиарда Това са данни към 29 март. По отношение на фискалния запас от 6,689 милиарда лв. – 4 милиарда са средствата на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система – Сребърен фонд. Освен средствата, които са в Българска народна банка и в комерсиалните банки, към фискалния запас се прибавят вземанията от фондовете на Европейски Съюз за сертифицирани разноски и задатъци. Оценката на тези вземания е към 2 милиарда и включва предстоящите бъдещи приходи по втория транш на Плана за резистентност и развиване ”, изясни Петкова.

На какво се дължи разликата от 3 милиарда лв., Петкова разяснява: „ Мога единствено да предположа. 1,6 милиарда са средствата, които бяха предоставени по отношение на придобиването на вземанията от „ Топлофикация София ” от БЕХ и „ Булгаргаз ”. За останалите ми би трябвало обстоен разбор, с цел да кажа къде са отишли. Резервът е 6,7 милиарда ”, разясни служебният финансов министър. Петкова посочи, че от тези 6,7 милиарда – 4 милиарда са Сребърният фонд, а разполагаемите парични средства са 2,7 млрд.э

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР