Новият Европейски военен съюз рискува да изключи американските компании от

...
Новият Европейски военен съюз рискува да изключи американските компании от
Коментари Харесай

САЩ предупредиха ЕС да не изключва оръжейните им компании от военния си съюз

Новият Европейски боен съюз рискува да изключи американските компании от оръжейни контракти и подкопава НАТО. Това предизвестие са отправили Съединени американски щати към Европейския съюз, като са загатнали за възможни ответни ограничения, оповестява " Ройтерс ".

В писмо от 1 май американското държавно управление декларира, че рестриктивните мерки за присъединяване на страни отвън Европейски Съюз, които се обмислят в Европейския боен съюз, са " отровни хапчета ".

" Ясно е, че сходни реципрочни ограничавания, наложени от Съединени американски щати, няма да бъдат приветствани от нашите европейски сътрудници и съдружници, и за нас няма да бъде прелестно да ги преглеждаме в бъдеще ", се акцентира в писмото на двама заместник-министри на защитата на Съединени американски щати, Елън Лорд и Андреа Томпсън, до ръководителката на дипломацията на Европейски Съюз Федерика Могерини.

Всякакви правила, ограничаващи присъединяване на американски компании от отбранителния бранш, също по този начин ще доведат до " трагично превръщане на засилената интеграция през последните три десетилетия на трансатлантическия защитителен бранш ", се предизвестява още в писмото, забелязано от " Ройтерс ".

Могерини акцентира, че опасенията на Съединени американски щати са неоснователни във връзка със съглашението в Европейски Съюз, контрактувано през декември 2017 година и целящо взаимно да се финансират, развиват и разполагат въоръжени сили.

" Европейският съюз е и остава отворен към американски компании и съоръжение ", разяснява Могерини през вчерашния ден пред публицисти, добавяйки, че европейският пазар на публични поръчки е по-отворен от този на Съединени американски щати, който към този момент господства в международната търговия с оръжие.

Министрите на защитата на страните членки на Европейски Съюз, които разискаха разпоредбите, регулиращи военния съюз във вторник, се пробват да се схванат по законодателството до юни за това, по какъв начин да се разреши присъединяване на страни отвън Европейски Съюз, в това число Англия, откакто тя излезе от Общността, както и на Съединени американски щати.

Холандският министър на защитата Анк Бийлевелд съобщи, че Холандия желае присъединяване на Съединени американски щати и предложи механизъм за " спешна спирачка " за държавните управления от Европейски Съюз, който да бъде задействан, в случай че почувстват безпокойствие по отношение на присъединяване на страни отвън Европейски Съюз в отбранителния план.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп настоя пред държавните управления на страните членки на Европейски Съюз през февруари предходната година, че Съединени американски щати би трябвало да играят централна роля в Европейския боен съюз.

Ала политиката на Тръмп " Америка преди всичко ", проблемите, създавани на европейските компании, които навлизат на американския оръжеен пазар и годините на повтаряне на военните разноски от страна на обособените страни членки на Европейски Съюз, провокираха европейски старания за по-добра интеграция на въоръжените им сили.

Писмото на Съединени американски щати, в което се споделя, че Брюксел не трябва да предизвиква щета на процъфтяващите връзки сред Европейски Съюз и НАТО, е най-откритото опълчване на Съединени американски щати против Европейския боен съюз до момента. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР