Новият държавен глава е по-активен от колегите си Първанов и

...
Новият държавен глава е по-активен от колегите си Първанов и
Коментари Харесай

Президентски рекорд -21 визити зад граница за първата година на Радев

Новият държавен глава е по-активен от сътрудниците си Първанов и Плевнелиев на интернационалната сцена

С Борисов на открито приказват на един звук, което е ново за България

С Тръмп се срещна за малко 3 пъти, само че още нямат формален диалог

С Путин към този момент поддържа връзка по телефона, само че се приготвя аудиенция в Русия

21 визити зад граница и участия в интернационалните конгреси за по-малко от 12 месеца вършат Румен Радев самобитен победител измежду двамата негови прародители.

Справка на “24 часа ” в президентските архиви демонстрира, че през 2002 година, когато някогашният водач на Българска социалистическа партия Георги Първанов става държавен глава, има 19 изяви зад граница.

През 2012 година, когато някогашният строителен министър Росен Плевнелиев го замества, лети 17 пъти на открито. И за тримата обаче първата дестинация постоянно е Брюксел.

Независимо от скърцането сред двете срещуположни здания на “Дондуков ”, президент и министър председател показват един звук в интернационалните си изяви, което е относително ново и непознато за България.

И в случай че на Бойко Борисов към този момент му проличава, че се усеща решително на интернационалната сцена, то е след сериозен опит в политиката.

Радев влезе в нея без опит в дипломацията. Ако приемем, че първото усещане постоянно е най-важно, то резултатът от появяването на новия български президент на интернационалната сцена сигурно е бил запомнен. Не единствено тъй като

приказва с лекост

британски, немски

и съветски и няма

потребност от преводач

нито на

двустранни срещи,

нито на интернационалните конгреси. А тъй като с първата си интернационална изява загърби дипломацията и политическите клишета и подходи непосредствено към дадения проблем.

10-ина дни след встъпването в служба през януари Радев показа България на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел. Страната ни по това време се управляваше от служебно държавно управление, назначено от него. За два месеца той бе лицето на България в общо 4 срещи на държавни и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз. На една от тях се одобри Римската декларация - първият документ, който 27-те страни от Европейски Съюз подписаха след излизането на Англия. Той очерта достиженията, провокациите и целите на съюза.

Интересна история за въпросното съвещание описват дипломати в Брюксел. Всеки от участниците в срещата получил текст от 2 страници на британски. В залата били единствено първите мъже, а непрекъснатите представители на страните и специалистите гледали на монитори извън, подготвени да дадат съвет в паузите.

Новакът Радев изненадал всички сътрудници, вземайки първи думата и атакувайки документа. Българският президент изброил несъгласията в него и подлагал на критика отсъствието на кохезионна политика измежду бъдещите цели. Всички 27 страни в Европейски Съюз са се възползвали от предимствато само че трите й фонда.

Говорим за единение и взаимност, а записваме Европа на разнообразни скорости и размити критерии за присъединение към начинания, хората няма да ни повярват, подлагал на критика Радев.

И необичайно, вместо да бъде подложен на критика за острото влизане, българският президент е подсилен от шефа на Европейския съвет Доналд Туск в някои от тезите си, а за кохезионната политика рамо дава въпреки и под изискване, немската канцлерка Ангела Меркел. Кохезията е записана в Римската декларация.

На друга от срещите на върха Радев слага тематиката за Западните Балкани, лансирайки тезата, че те са географски част от Европа, отвред са обградени от страни от Европейски Съюз, само че проблемите там няма да се решат с наставления, спуснати от Брюксел, а посредством съдействие със прилежащите страни. Но с цел да стане това, е нужна lines of communications - надеждна транспортна, енергийна, цифрова и културна съгласуваност.

Радев е деен по тази тематика, която стана съществена на българското държавно управление за европредседателството.

Училият тактика и национална сигурност в Съединени американски щати военачалник, инициира и създаването на действен проект на Европейски Съюз за България за казуса с мигрантите по границата ни.

Любопитно е, че в това време Радев е подложен на критика за неналичието на интензивност на интернационална сцена. Причината евентуално е, че новият президент мъчно надгражда обществения си облик вътре в България. Въпреки че социолозите му отреждат първото място в рейтингите, се усеща дефицитът от ефикасна медийна работа на неговия екип.

Малкото хора, с които поддържа връзка Радев, описват по какъв начин той следва тактика от генералския си интервал, че всяка политика, изключително

“външната политика

би трябвало да печели

другари и сътрудници,

а не врагове ”

Като боен Радев знае тъкмо къде е линията на неговите пълномощия - да се основават стратегически връзки сред страните, които да оказват помощ за съответни политики и планове. А подписването на контракти, меморандуми или съглашения е в пълномощията на държавното управление.

Например една от първите визити на Радев беше в Гърция, а сега един от огромните планове на страната ни е тъкмо жп линията, свързваща Солун и Александруполис с Черно море.

Първото му държавно посещаване бе в Германия. Тогава се видя с към този момент някогашния президент Йоахим Гаук. А месец по-късно беседва и с неговия правоприемник Франк-Валтер Щайнмайер, който пристигна два часа по-рано преди срещата на върха в Малта поради Радев.

За година президентът направи публични визити още и в Италия, Черна гора, Полша, Франция, Кипър и Азербайджан. След диалог с президента Илхам Алиев се “отпуши ” планът за самолетна линия сред София и Баку и започнаха диалози за битова газификация на България.

Свободното притежаване на няколко езика дава опция на Радев да беседва с държавни мъже и непланирано - на крайник и в коридорите на интернационалните конгреси.

Видимо Радев си

хареса с

президента на

Франция

Еманюел Макрон. Двамата си наподобяват - относително непретенциозен предходен опит за държавни глави, директни в връзките, бързи във вземането на решения.

Единни са позицията си, че в актуалната обстановка и при този механизъм на взимане на решения Европейски Съюз е муден, слаб и даже уязвим, съпоставен с останалите световни играчи като Съединени американски щати, Русия и Китай.

Във Франция Радев не се качи единствено на изтребителя “Рафал ”, само че даде обещание помощ на Макрон Франция да сложи целите и вижданията си за бъдещето на Европейски Съюз по време на българското председателство. Второ, съумя да накара френския президент да се замисли за какво страната му, която дружно с Германия е моторът на Европа, е едвам на 12-о място по вложения в България, след страни като Гърция, Италия, Холандия, Австрия. И да изиска съответни задължения на френски компании във Военнопромишления комплекс, автомобилостроенето, селското стопанство и биоземеделието.

Получи рамо и за построяването на балкански научноизследователски център към ЦЕРН точно в България. Радев изиска от Макрон и подпомагане за присъединяване на наши компании в стратегиите за възобновяване и рационализация на Африка.

Тепърва ще забележим дали развитите ще получи най-авангардната му концепция - превръщането на България в логистичен център за обслужване на цивилен самолети. Именно пред французите Радев и брачната половинка му Десислава за първи път сложиха въпроса за признаването на българския език като матуритетен в учебните заведения там.

В Париж Радев организира още 2 доста значими срещи, които сякаш се изгубиха в осведомителния поток. Той бе първият президент, признат от новата шефка на ЮНЕСКО Одри Азуле. И пред която сложи въпроса за подпомагане за дигитализацията на българското културно завещание.

Успя да убеди и шефа на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (Организацията за икономическо съдействие и развитие), че България би трябвало да получи равна опция дружно с Румъния и Хърватия за участие, а не да бъде оставена на втори проект.

С Владимир Путин

досега е

разговарял единствено

по телефона

В изявление Радев споделя усещанията си от съветския президент - че квалифициран и знае доста добре обстановката към двустранните ни връзки и техните вероятности. Не е известна към момента програмата на Радев за 2018 година, само че се вършат дипломатически совалки българският президент да отиде в Москва преди идването на Путин в България.

Три пъти за 1 година обаче Радев беседва с различен значим международен състезател - американския президент Доналд Тръмп. Все още двамата нямат двустранна среща, само че за първи път се видяха на срещата на върха на НАТО в Брюксел през май. Повече поговориха във Варшава на срещата на върха на самодейността “Три морета ”.

А фотографията със съпругите им в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк беше повече част от протокола.

По време на същото това съвещание на Организация на обединените нации Радев организира срещи с президентите на Иран и на Узбекистан, както и с краля на Йордания. След едночасов диалог на съветски с Шавкат Мирзийоев стана ясно, че България и Узбекистан могат да имат доста общи планове.

След същото посещаване в централата на Организация на обединените нации Радев отнесе рецензии за срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко. От екипа на нашия президент считат, че по-ценно от рецензиите е, че Радев получил гаранции, че признатият в Украйна Закон за образованието няма да удари българската общественост там и тя ще продължи да учи родния си език.

Радев заведе в Полша - проблематичното дете на Евросъюза, над 50 български компании, които подписаха контракти за 35 млн. евро.

Открива интернационалния сезон
още на 1.01. със среща на
Триото за председателството
Наситена интернационална стратегия чака президента и през първото полугодие на 2018 година Открива сезона още на 1 януари, когато ще съчетае потребното с приятното - ще употребява поканата на австрийския си сътрудник Александър ван дер Белен за Новогодишния концерт на Виенската филхармония, с цел да организира работна среща с него и с президента на Естония госпожа Керсти Калюлайд в подтекста на срещата на Триото на председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Тримата ще имат още една среща - при започване на май, този път в Русе и със съпругите си. По покана на Радев към тях тогава ще се причисли и Клаус Йоханис, президент на Румъния, която ще поеме председателството след Австрия. Освен процедурата по предаването държавните глави ще обсъдят и Дунавската тактика.

В средата на януари пък у нас идва президентът на Черна гора Филип Вуянович. След него идва президентът на Сърбия Александър Вучич. Очакват се визити и на държавните глави на Малта, Хърватия, Македония, Полша и Германия.

В началото на март Радев отива в Скопие при Георги Иванов, само че ще се види и с македонския министър председател Зоран Заев. Към средата на месеца пък е планувана аудиенция в Словакия и незабавно по-късно в Израел, където, като се изключи че ще се срещне с президента Реувлен Ривлин и с премиера Бенямин Нетаняху, Радев ще е главен представител в огромен интернационален конгрес за холокоста. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР