Новият британски премиер Борис Джонсън казва, че иска ново споразумение

...
Новият британски премиер Борис Джонсън казва, че иска ново споразумение
Коментари Харесай

Борис Джонсън рискува вот на недоверие и нов шотландски референдум

Новият английски министър председател Борис Джонсън споделя, че желае ново съглашение за Brexit, само че е подготвен за овакантяване на Европейски Съюз и без договорка на 31 октомври. Неговите позиции обаче са нежни. Мнозинството му в Народното събрание се сведе до едвам един народен представител сега, което ще затрудни прокарването както на неговия проект за Brexit, по този начин и на вътрешнополитическата му стратегия.

Също по този начин се чака лейбъристкият водач Джереми Корбин да внесе избор на съмнение през есента, с цел да предотврати излизане от Европейски Съюз без договорка. А някои висши консерватори загатват, че тогава могат да прибегнат даже до гласоподаване против държавното управление на Джонсън. Освен това обществено стартира да се прокарва въпреки и нерешително опцията за втори шотландски референдум за самостоятелност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В сянката на парламентарните избори

Лейбъристите ще изискат от кралицата да назначи Корбин за министър председател, в случай че Джонсън откаже да слезе от поста при положение на сполучлив избор на съмнение, осведоми Independent. Бившият закостенял външен министър Малкълм Рифкинд написа в писмо до Times, че министър председателят може да провокира конституционна рецесия, в случай че " откаже да почете естествените последствия от загубата на избор на доверие и изиска да попречи на Народното събрание и електората да получат последната дума по Brexit без договорка ".

Корбин възнамерява да внесе вота " в уместно доста ранно време ", откакто Народното събрание се върне от лятна отмора на 3 септември. Ако лейбъристите го завоюват, тогава Джонсън ще има 14 дни, с цел да събере болшинство в Народното събрание. В случай че не успее, може да се окаже заставен да свика парламентарни избори, написа Bloomberg.

Financial Times цитира висши съветници на премиера, съгласно които Джонсън ще организира изборите в дните след Brexit, в случай че депутатите " потопят " държавното управление му във вота на съмнение: " Не можем да им попречим да провокират избори, само че можем да направляваме периода, с цел да насрочим датата след 31 октомври ".

През 14-дневния интервал след вота на съмнение ще има комплицирани сделки сред партиите, с цел да се види дали може да се образува ново държавно управление. Шотландската национална партия от своя страна може да изиска от Лондон позволение за втори референдум за самостоятелност като изискване за поддръжката си на евентуален лейбъристки кабинет. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън към този момент загатна, че е подготвена да работи с лейбъристите, с цел да изолира консерваторите от ръководството.

Сянката на разпада

Преди дни и депутатът от Консервативната партия Майкъл Ашкрофт, който е конкурент на политиката на Борис Джонсън, разгласи резултати от предоставено от него изследване, съгласно което в случай че в този момент бъде извършен референдум за самостоятелност, подкрепящите отцепването от Обединеното кралство шотландци биха били повече по отношение на искащите оставането на Шотландия в него в съответствие 46 към 43 на 100. На референдума през 2014 година 55% гласоподаваха за оставането, а 45 на 100 - за излизане от Англия.

Независимостта още веднъж е в дневния ред на Шотландия, откакто Brexit повдигна въпроси за същността на съюза, който дефинира Обединеното кралство, написа Bloomberg, а Стърджън към този момент подготвяла законодателство за нов избор, който може да бъде извършен следващата година.

" Има осезателен завой към поддръжка за независимостта ", споделя Саймън Пиа, някогашен шеф по връзките на лейбъристите в шотландския парламент, който е взел участие в акцията, лобираща за гласоподаване с " не " в референдума за самостоятелност от 2014 година Оттогава насам той е минал в лагера на гласуващите с " да " вследствие на това, което назовава " възходяща политическа и културна бездна сред шотландците и Обединеното кралство ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР