Новият американски посланик в България Херо Мустафа даде първата си

...
Новият американски посланик в България Херо Мустафа даде първата си
Коментари Харесай

US посланикът: Американски експерти идват за Белене

Новият американски дипломат в България Херо Мустафа даде първата си конференция за целите , които ще извършва по време на мандата си у нас.

В началото тя благодари за топлото посрещане, а след това се спря на двустранните връзки , които по думите й " стават все по-интензивни " и уточни срещата на премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп.

" Вярвам, че това ще е една позитивна и плодотворна среща, която няма да е толкоз обвързвана с пазаруването на изтребителите F-16 . Срещата на двамата водачи е да се опознаят и да преминат към последващо равнище на връзки - ще приказват за тясно съдействие в региона на сигурността, ще поддържат върховенството на закона и ще обсъдят сигурността на енергийните доставки ", изясни Мустафа.

Новият дипломат очерта задачите си през идващите 3 години:

На първо място - да се построи България, която да се трансформира в същински енергиен Хъб.
 Снимка 453952
Източник:

" Трябва да се поддържат напъните да се реализира енергийна самостоятелност и страната към този момент да не зависи единствено от един снабдител на сила. Целта ще е да дадем опция на втечнения природен газ да се трансформира в действителност в България, усъвършенстваната конкуренция ще понижи цените ", сподели Херо Мустафа.

Тя заяви, че Съединени американски щати ще изпрати екип от механически специалисти , който ще пристигна в България за да се развие нуклеарният енергиен бранш - ще има визити в Белене и Козлодуй.

На второ място - след 3 година България ще поеме към спомагателна интеграция - еврозоната. По думите на Мустафа има сериозен капацитет страната да се трансформира в един жизненоважен член на едни както районни, по този начин и международни институции.

И на трето място - съществени стъпки напред в битката с корупцията . " След 3 година страната може да се е трансформирала в най-привлекателната дестинация за правене на бизнес за американските вложители ", добави американският дипломат.

Тя уточни, че сега България съгласно " Трансперънс интернешънъл " е на 77 място , а " би трябвало да се стремим да се усъвършенства позицията в класациите по сериозен метод ".

Работата на американското посолство ще се провежда върху три целта : свързаността, съдействието и корупцията.
 Снимка 453951
Източник:

" За първото ще работя интензивно, с цел да подобря връзките сред България и Запада във всички сфери, с цел да осигурим стопански, междуличностни и културни и военни връзки. Последния месец, откогато съм дипломат съумях да осигуря една среща сред двамата ни водачи . Трябва да обърнем внимание на дамите и младежите и малцинствените общности. Този приоритет се отнася и до понятието за почитание - би трябвало да почитаме културите и народите си ", разясни Мустафа.

Тя продължи и за НАТО - " България е сериозен член на НАТО - изборът на Ф16 ще сближи двете ни страни, само че това е единствено началото. България продължава да се интегрира, държавното управление би трябвало да продължи да дава най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за отбранителни цели ".

Вторият момента - съдействието. Срещнала се е с всички американски посланици в района и други страни , тъй като е значима интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз и граничния надзор и миграцията.

Херо Мустафа уточни, че страната ни ще бъде съдомакин на районен конгрес , който е отдаден на битката с насилствения екстремизъм.

" Важна е енергийната сигурност, защото България внася по-голяма част от ресурсите си от Русия и моето посолство и аз ще подкрепяме диверсификацията на доставките на сила посредством построяването на интерконектора и посредством присъединяване в плана Гърция - Александруполис ", разясни посланикът.

Третият приоритет на дипломат Мустафа ще е корупцията.

" Ще работя с гражданското общество и държавното управление за определяне на господство на правото, което е основно за мощна народна власт и се изисква отбрана на върховенството на правото и медиите . Едва тогава стопанската система може да доближи своя цялостен капацитет ", сподели в умозаключение новият американски дипломат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР