Новите власти на Аржентина, начело с президента Хавиер Милей, призоваха

...
Новите власти на Аржентина, начело с президента Хавиер Милей, призоваха
Коментари Харесай

Аржентина иска преговори с Великобритания за спорни острови

Новите управляващи на Аржентина, отпред с президента Хавиер Милей, приканиха Лондон да им върне суверенитета над Фолклендските острови (Малвините) и оферират договаряния по въпроса.

Това разгласи организация EFE.

" Днес се навършват 191 години от първичната насилствена окупация на Малвинските острови от Обединеното кралство. Аржентинското държавно управление и цялото общество пазят правото ни на суверенитет над Малвинските острови ", съобщи на конференция представителят на държавното управление Мануел Адорни.

" Аржентинското държавно управление удостоверява готовността си да възобнови двустранните договаряния, които ще намерят решение на въпроса за суверенитета в сходство с наредбите на съответните резолюции на Общото заседание на Организация на обединените нации ", се споделя в изказване на аржентинското външно министерство, оповестено на неговия уеб страница.

" Аржентинското държавно управление желае да поддържа зрели връзки с Обединеното кралство, които включват изчерпателен и градивен разговор по всички въпроси от съвместен интерес, за основаване на атмосфера на доверие , благоприятстваща възобновяването на договарянията ", добавя външното министерство на страната.

Войната сред Обединеното кралство и Аржентина за Малвинските острови, които Обединеното кралство назовава Фолклендски острови, както и за двете английски отвъдморски територии Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови, стартира на 2 април 1982 г . и завърши на 14 юни с провалянето на Аржентина, само че Буенос Айрес продължава да ги счита за аржентинска територия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР