Новите санкции на САЩ по закона Магнитски срещу Владислав Горанов,

...
Новите санкции на САЩ по закона Магнитски срещу Владислав Горанов,
Коментари Харесай

Шефът на следствието представи новите санкции на САЩ в позитивна за прокуратурата светлина

Новите наказания на Съединени американски щати по закона " Магнитски " против Владислав Горанов, Румен Овчаров и Николай Малинов са открита поддръжка за дейностите на прокуратурата, приветстваме поддръжката на сътрудниците ни от Съединени американски щати и Англия. Това означи шефът на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов пред Българска национална телевизия във връзка мненията, че глобите са " пестник " за прокуратурата.

" Румен Овчаров е обвиняем, има присъда на две инстанции, която присъда се преглежда още веднъж от апелативен съд. Има обвинителен акт и против Николай Малинов, като прокуратурата и против него е свършила своята работа. Срещу още две лица в листата ( " Магнитски " ), които не са измежду тези (има поради, че не са Горанов, Овчаров и Малинов, а останалите двама глобени през вчерашния ден - някогашните шефове в АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов и Александър Николов - бел. ред.), също се води наказателно произвеждане за корупция, което е в Национална следствена служба и не е изключено в близко време да бъдат повдигнати обвинявания и против тях. Почти целият лист ни е прочут ", посочи шефът на следствието.

Нямало задоволително доказателства против Горанов

Запитан за какво против Горанов не се води наказателно произвеждане, той настоя, че за това трябвало да бъдат събрани задоволително доказателства. Само споменаването му от предприемача Васил Божков (през 2020 г.) не бил задоволителен мотив да се образува произвеждане против него, твърди шефът на следствието.

" Ще проверим още веднъж всички данни против тези лица, ще желаяме данни от ДАНС и Министерство на вътрешните работи, тъй като корупцията се разкрива от оперативните служби, а не от прокуратурата. Ще възложим данъчни инспекции и проверки на тези лица ", добави Сарафов.

За следствието против някогашния енергиен министър Александър Николов

Сарафов разяснява и следствието на Национална следствена служба против някогашния министър на енергетиката Александър Николов, неговия заместител Данаил Николов и някогашния шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов за длъжностни закононарушения, вследствие на които съгласно следствието е нанесена вреда на " Булгаргаз " за 88 млн. лева в интервала директно след прекъсването на газовите доставки от Русия към България (края на април и май 2022 година).

" Събрани са задоволително доказателства, с цел да бъдат лицата привлечени като обвинени ", увери той и окачестви това като " нагла, безочлива, арогантна кражба за милиони " и " тежък спор на ползи ".

" Имената на Кирил Петков и Асен Василев са включени в отчета, доколкото техните позиции - министър председател и вицепремиер, само че те нямат касателство във връзка с газовите доставки. Преките отговорности са на министъра на енергетиката, неговия заместител, който е превишил властта и правата си и на шефа на " Булгаргаз ". Тези са лицата, които е трябвало да обезпечат различни доставки на газ. Разследването не е завършило ", разяснява Борислав Сарафов.

За проблема " Нексо "

" По проблема Nexo ( " Нексо " ) не проверяваме търговски сдружения, а физически лица - български жители, които са направили закононарушение. Издирваме лицата, които не са открити и не са им предявени обвиняванията ", съобщи Борислав Сарафов, имайки поради двамата съоснователи на " Нексо " Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Гражданите били виновни за предварителната защита на закононарушения

За убийството на Иван Владимиров Сарафов настоя, че към прокуратурата не можело да се насочва укор по случая, тъй като на нея по закон не ѝ били вменени отговорности да предотвратява закононарушения и тя се намесвала единствено постфактум след осъществяването на обещано закононарушение, а предварителната защита на закононарушенията била предоставена на всеки един обособен жител.

" Очевидно има проблем с държанието на хората. Атаката и експанзията против институциите - против полицията, службите за сигурност, съда и прокуратурата не работи в подсилване доверието на обществото ", разяснява още Борислав Сарафов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР