Новите кандидати за ипотечни кредити в Полша са намалели с

...
Новите кандидати за ипотечни кредити в Полша са намалели с
Коментари Харесай

Молбите за ипотечен кредит в тази държава от ЦИЕ намаляха с над 70% след агрсивно покачване на лихвите

Новите претенденти за ипотечни заеми в Полша са намалели с близо 71% на годишна база през август. Това демонстрират данни на Бюрото за кредитна информация (BIK). В последно време имаше няколко покачвания на на лихвените проценти в отговор на най-високата инфлация в Полша от 25 години насам, написа изданието Notes From Poland.

" Данните на Бюрото за кредитна информация през август демонстрират, че високите лихвени проценти, по-строгите регулации и страхът от икономическо закъснение и даже допустима криза на процедура са замразили търсенето на ипотеки ", разяснява основният анализатор в BIK Валдемар Роговски.
 Европейската страна, в която банките оферират 20-годишен ипотечен заем против 0% рента
Европейската страна, в която банките оферират 20-годишен ипотечен заем против 0% рента

Друга банка пък ще предложи на вложителите 20-годишни облигации без рента

Според специалиста към момента признаци за скорошна смяна в обстановката. Броят на хората, кандидатстващи за ипотечни заеми, понижава от април 2021 година, даже преди да стартира цикълът на повишение на лихвените проценти. Средният размер на декларираните заеми също стартира да понижава, което може да значи, че опциите на кредитополучателите да теглят заеми понижават.

" Ако има още повишение на лихвените проценти, търсенето на ипотеки ще бъде още по-намалено. В същото време може да се усили ползата към кредитните мораториуми през идващите месеци. Кредитополучателите, които до момента не са го употребявали, могат да изберат " кредитна почивка ", изясни Роговски.

В края на юли полското държавно управление вкара по този начин наречените " кредитни ваканции ", които разрешават прекъсване на вноските по заеми за два месеца на тримесечие за най-много осем месеца.

Почти 44% от отговарящите на изискванията са се възползвали от схемата, на фона на лихвените проценти, които се повишават до най-високото си равнище от съвсем 20 години.

През предходната седмица централната банка на Полша увеличи лихвите за 11-ти път, с което цената на дълга в Полша доближи 6,75%, най-високото равнище от 2002 година насам. Месец преди този момент пък стана ясно, че инфлацията ненадейно се е повишила до нов 25-годишен връх от 16,1%.

Заради фрапантния спад в търсенето на жилища строителният бизнесмен Lokum, спря всички нови разработки и възнамерява да редуцира личния състав. Компанията работи в Краков и Вроцлав и разяснява, че продажбите й са спаднали с 50% на годишна база през първата половина на 2022 година

" За първи път в историята на компанията имаме обстановка, в която не желаеме да стартираме нови вложения, поради неприятното положение, в което се намират клиентите ", сподели представител на управителния съвет на компанията по време на резултатите от конференцията, представени от службата за финансови вести Strefa Inwestorów.

Според компанията не се планува понижение на цените на предлаганите жилища, защото те няма да покрият разноските за строителството. " На цената, на която продаваме жилищата през днешния ден, би било мъчно да строим. Тази обстановка може да продължи до две години ", считат специалистите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР