Новините за нови софтуерни програми, които по невидим начин проникват

...
Новините за нови софтуерни програми, които по невидим начин проникват
Коментари Харесай

Как да разберем, че телефонът ни е хакнат?

Новините за нови софтуерни стратегии, които по незабележим метод проникват в най-различни устройства, стават все по-чести, а хакерите - все по-креативни.

Нито iOS, нито Android, нито известните операционни системи за компютри обезпечават цялостна отбрана против навлизане в устройствата ни, само че пък постоянно има признаци, които могат да издадат хакерска интервенция в телефона ни.

От компанията за киберсигурност VPNOverview неотдавна споделиха кои са десетте най-често срещани признака, че телефонът ни е бил възпален с вирус или рисков програмен продукт.

Признаци на интензивност в режим на подготвеност

Ако телефонът ни е заключен и в стендбай режим, само че чуваме звуци без явен източник или присветне светкавицата, може би нещо не е наред. 

Съветът е да проверим кои приложения са останали отворени и дали звукът не е от някое тяхно уведомление. 

Звуци по време на диалог

Странни и машинни звуци по време на диалог постоянно се дължат на елементарни разстройства в мрежата, само че могат да бъдат и знак за пробив в устройството, споделят от VPNOverview.

Бавно изключване

Често софтуерните вируси допускат съществуването на процеси във фонов режим, които пречат на телефона да се изключи бързо. 

Бързо рухване на батерията

Тъй като при по-старите модели смарт телефон батериите по този начин или другояче падат прогресивно по-бързо, е добре да проверим в менюто на телефона на какъв брой цикъла е батерията и какъв % от цялостния й потенциал е приложим.

Ако “здравето ” на батерията наподобява наред, само че тя въпреки всичко се изразходва прекомерно бързо, може би още веднъж става дума за “невидими ” приложения във фонов режим. 

Непознати приложения

Добра процедура е постоянно да преглеждаме описите си с приложения и всички папки на десктопа, тъй като някои спайуер стратегии се крият точно като най-обикновени приложения. 

Необяснимо висок трафик на данни

Някои хакерски стратегии могат да извлекат десетки гигабайти данни от телефона ни, само че този развой генерира много интернет трафик през мобилната мрежа на телефона.

Ако сме с безграничен откъм интернет пакет, можем регулярно да следим през настройките на телефона трафика, който генерираме, с цел да подсигурим, че не се случва нищо неправилно. 

Прегряване

Прегряване на телефона без ясна причина, изключително когато не го употребяваме и е с мрачен екран, може да бъде знак, че има приложения, които не престават да работят, написа lifestyle.bg. В този случай е добре да проверим дали има такива, които не сме отворили ние. 

Странни известия

Едни от най-честите пробиви се случват посредством известия и линкове в известия, които доста хора за жалост кликат.

Ако получим известие от чужд номер, изключително такова с линк в него, надали идва от безвреден източник. 

Неочакван рестарт

Спонтанно рестартиране на телефона също е знак, че има възможност за външна интервенция в системата. 

Всичко е постепенно

Хубаво е да държим оптимално малко отворени приложения, тъй като по този начин телефонът работи по-бързо.

В случай, че всички приложения са затворени, само че телефонът “цикли ” повече от всекидневно и отварянето на менюта и нови приложения е постепенно, може би ресурсите на телефона отиват към невидими приложения и процеси. 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР