Новините за германската икономика винаги намират отклик у нас. От

...
Новините за германската икономика винаги намират отклик у нас. От
Коментари Харесай

Стокообменът с Германия достигна нова рекордна стойност от 8.46 млрд. евро

Новините за немската стопанска система постоянно намират отклик у нас. От една страна, тъй като това е най-голямата европейска стопанска система. От друга - тъй като Германия е най-важният ни търговски сътрудник в Европа.

И положителното здраве на немската стопанска система подсигурява същото и при нас. Присъствието на хиляди компании с немски или разбъркан капитал у нас направи допустимо износът за тази страна да надвиши вносът в България.

От началото на епидемията от ковид числата от статистиката подсказваха за идни съществени проблеми и укрепват страховете ни.

Поръчките за немски промишлени артикули са паднали през март до най-ниското си равнище от началото на воденето на статистика през 1991 година, заяви Reuters. Това значи, че коронавирусът e понижил вътрешното и външното търсене на артикули от най-голямата европейска стопанска система.

А немският стопански институт Ifo добавя мрачните краски със известието, че стопанската система на Германия се е свила с 1.9% през първото тримесечие на тази година. Очакванията са за спад с 12.2% през второто тримесечие като се вземат поради намаления потенциал на работа в фирмите.

Прогнозата на института Ifo е Брутният вътрешен продукт на най-голямата стопанска система в Европа да се свие с 6.6% през тази година, връщане на производството на равнищата преди пандемията може да се чака едвам в края на 2021 година.

Тези вести са много притеснителни пред обстоятелството, че Федерална република Германия е водещ външнотърговски сътрудник на България.

Статистиката оповестява, че през 2019 година стокообменът с тази страна продължава да пораства и е достигната нова рекордна стойност в размер на 8.458 милиарда евро. Това значи растеж от 3.7% на годишна база и дял от 13.4% от целия стокообмен на България. Износът за Германия още веднъж надвишава вноса. Българските компании са изпратали артикули за тази страна за 4.407 милиарда евро, което е растеж от 5.6% и дял от 14.8% в експорта ни. Внесените у нас артикули от Германия са в размер на 4.05 милиарда евро (ръст от 1.8% и дял от 12.2% в импорта).

Пълноправното участие на България в Европейски Съюз от 1 януари 2007 година оказа позитивно въздействие върху развиването на двустранния стокообмен заради хармонизирането на процедурите и улеснението на вноса и износа. И от този момент стокообменът пораства неудържимо.

За последните години се вижда, че максимален е износът на текстилни произведения и дрехи, машини, електроника, неблагородни метали и произведения от тях и други, съгласно данни от Министерството на стопанската система. При вноса доминират машини и апарати, текстилни произведения и дрехи, електроника, транспортни и транспортни средства и уреди, химически и фармацевтични артикули и други.

Германските компании са надеждни вложители, защото се ангажират дълготрайно. Вложенията от тази страна са разпределени отмерено по браншове и райони в страната, като повече от половината от тях са "на зелено " посредством основаване на дъщерна компания или филиал, от което следва да се одобри, че немските вложители правят оценка като привлекателни изискванията за бизнес в България. По данни на Българска народна банка към януари 2020 година директните задгранични вложения от Германия у нас са в размер на 3.218 милиарда евро. А към една трета от 100-те най-големи вложители в България са немски или с немско присъединяване.

Германия е водещ туристически сътрудник на България измежду страните от Европейски Съюз и е един от най-важните пазари за българския туристически артикул. През предходната година България е посетена от 761 156 немски туристи (спад от 10.5%, само че страната е на трето място след Румъния и Гърция).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР