Новината за договореното съвместно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с

...
Новината за договореното съвместно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с
Коментари Харесай

Дали Гешев ще повлече и Борисов, падайки от скалата?

Новината за контрактуваното взаимно държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с министър председател на ротация след 9 месеца измести известията за инспекциите, размахвани откъм прокуратурата, и заканите на основния прокурор Иван Гешев за " началото на края на политическия отпадък ". Обещаните за през днешния ден от Гешев " страшни разкрития "  в Деня на първия мандат не го трансфораха в Деня на страшния съд, само че потвърдиха здравите връзки сред политици и правосъдна система. Вече е ясно, че Гешев отвръща на удара, нанесен му със заявката за неговото освобождение - макар още да не се е появил прокурор, който да внесе в Народното събрание искане за събаряне на имунитета на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

В траяло повече от час изказване в ранния следобяд на 22 май, Гешев сподели разменени sms-и с прокурор, присъединил се в настояването за освобождението му дружно с други петима от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), и още веднъж описа в елементи дейностите си от опита за нападение против него до 15 май, когато скъса оставката си. Лансира версия за съветска ръка в атентата. Пусна 40-минутен запис от диалог, изпратен му на флашка от негова служителка, със същия прокурор, в който го подвежда, че ще си подаде оставката, с цел да показа той информация за заговора против него и поръчителите му. В края на цялото това зрелище основният прокурор напусна със заместничките си, като още веднъж не отговори на журналистическите въпроси, най-шумният от които беше: " Ще поискате ли снемане на имунитета на Борисов? ".

Какво се схваща от записа

Събеседникът на Гешев е вестоносец, който му предава " стопроцентови гаранции за теб, за брачната половинка, за децата ти ", в случай че се съгласи да подаде оставка. Идеята е да бъде освободен и преназначен в един ден. Всички били наясно с самодейността за събаряне на основния прокурор - Бойко Банкята (Бойко Борисов, б.а.) - тъй като изпада в " политическа изолираност "  и да изземе самодейността от ПП-ДБ, Магдалинчев (Боян Магдалинчев, член на Висш съдебен съвет, б.а.), Сорбоната (правосъдния министър Крум Зарков, б.а.),

Какво се чува още в записа? Че " Радев (президентът Румен Радев, б.а.) желал той да обере славата, по тази причина споделил на Сорбоната да е първи " (да изиска освобождението на основния прокурор, б.а.), само че " Бойко разпореди на тия шестимата от Висш съдебен съвет и те пуснаха незабавно "  (става въпрос за настояването на шестимата прокурори, импортирано във Висш съдебен съвет, за освобождение на Гешев, б.а.).

Главният прокурор е посъветван да заяви като претекстове за оставката си, че е " обезпокоен за фамилията, по чисто персонални подбуди, всички са против теб, не искаш да си разграничителната линия в страната ".

Относно претекстовете, с които му желаят оставката шестимата прокурори - за жестоко нарушаване на служебните отговорности поради позволения на мястото на покушението израелски специалист, Гешев изясни, че е бил в отпуска по това време, замествал го е шефът на следствието Борислав Сарафов и няма по какъв начин да е нарушил служебни отговорности.

Така Гешев съблюдава обещанието си да освети записи, от които " ще има огромен позор за част от членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) ". Някой познава ли политик или магистрат, който да се е засрамил, когато е бил опозорен? Човешко е да се бърка, обаче срамът вреди на имиджа.

Българското общество към този момент е чувало всевъзможни записи. И такива, в които глас съвсем като на един министър председател псува, заплашва, споделя по какъв начин шикалкави пред западни водачи, на кого ще размаже физиономията и по какъв начин го уведомяват кому ще бъдат повдигнати обвинявания. Държавното обвиняване по този начин и не видя закононарушение в тези записи.

Прокуратурата едва се раздвижи

Прокуратурата свива чадъра над тези, които до неотдавна пазеше. Съобщи, че делото " Барселонагейт "  не било " на трупчета "  - по него се работи, превеждат се големи по размер документи, разпитват се очевидци. Освен това стартират прокурорски инспекции на някогашния еврокомисар и вероятен вицепремиер в кабинет на ГЕРБ и Политическа партия Мария Габриел, също и на двама прокурори, присъединили се в настояването за освобождение на Гешев. Сигналът против Габриел е за употребявано общинско жилище в София като евродепутат, а има и против Борисов - за корупция и търговия с въздействие, за пренесени при започване на 2021 през границата към непозната страна големи суми в левове с " Авиоотряд 28 ".

В същото време в Софийската градска прокуратура Иван Гешев беше разпитан по инспекцията, разпоредена поради сигнала против него на заместника му Борислав Сарафов. Шефът на следствието и заместител основен прокурор сезира Софийска градска прокуратура за три нарушавания, осъществени съгласно него от Гешев: осъществен противозаконен запис по телефон с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев (eдин от шестимата, подписал настояването за освобождението му, б.а.); заграбване и длъжностно закононарушение за вилата в Боровец; оказано въздействие върху наблюдаващия прокурор (съученик на Гешев, б.а.) по делото " Барселонагейт ".

" Долу Гешев! "  споява кабинет

След опита за нападение против основния прокурор на 1 май и оповестеното от кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел желание за освобождението му, диалозите за държавно управление получиха нов ускорител. След тридневни напрегнати договаряния, Габриел върна несбъднат първия мандат. Сега остава да се осъществя контрактуваният сред първите две обединения кабинет с втория мандат и министър председател на ротация.

Потвърждение, че връзката сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е прекъсвана пристигна точно около освобождението на основния прокурор. Само с гласовете от ГЕРБ и " Продължаваме промяната "  за ръководител на правната комисия в 49-ото Народно събрание беше определен Стою Стоев (ПП), част от " джентълменското съглашение ", разрешило на Народното събрание да проработи. Веднага след избора му комисията утвърди за първо четене механизма за следствие на обвинител №1 и понижението на гласовете във Висш съдебен съвет, нужни за освобождението му. Те бяха гласувани още на идващия ден и в пленарна зала, а окончателното им приемане се чака до края на май. Днес Гешев обаче даде обещание да ги изпрати в Конституционния съд, което ще му завоюва време.

Така партията, която беше най-силният покровител на основния прокурор, и партиите, чиято политическа еднаквост се оформи с опълчването му, могат да положат началото на взаимно ръководство.

Какво ще прави основният прокурор в идващите дни? Дали ще повлече със себе си и водача на ГЕРБ Бойко Борисов, падайки от скалата, или ще се бори да изкара мандата си, който едвам е преполовил? Ако е записвал диалози, значи е натрупал кален боеприпас за черни дни. Но и против него има заредено пръскало - и бъдещето му на магистрат или политик с партия е пленник на проектите (му) за възмездие. Мандатът също.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР